Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020

Brexit: Η Γαλλία αντιδρά στο ενδεχόμενο παράτασης

Το σενάριο για νέα παράταση του Brexit ως τον Γενάρη είναι πλέον ορατό, καθώς ο Ντόναλντ Τουσκ θέλει να το συζητήσει με τους «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Τουσκ θέλει να το συζητήσει με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ωστόσο, έχει έρθει ήδη η πρώτη αντίρρηση γι’ αυτό το σενάριο, με την Γαλλική κυβέρνηση να μην δέχεται μία τρίμηνη προθεσμία.

Αντίθετα, είναι σύμφωνοι με το να υπάρξει μια «ολιγοήμερη» παράταση ώστε να λυθούν κάποια ζητήματα, αλλά απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πάει το Brexit για τον Ιανουάριο, δια στόματος της υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Ορελί ντε Μονσαλέν.

«Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας εάν και κατά πόσον είναι απαραίτητη μια εντελώς τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία. Όμως πέραν αυτών των περιστάσεων, κάθε παράταση με σκοπό μόνο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ή να συζητηθεί η συμφωνία αποχώρησης]ξανά αποκλείεται», ανέφερε η Ορελί ντε Μονσαλέν.

Νωρίτερα χθες, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε το χρονοδιάγραμμα το οποίο πρότεινε ο αρχηγός των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ως προς την έγκριση της νομοθεσίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέλιξη που σημαίνει πως η επικύρωση της συμφωνίας που έκλεισε με τις Βρυξέλλες εντός προθεσμίας — ως την 31η Οκτωβρίου — καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτη.

Με τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον τονίζει πως η μόνη λύση για να βγει από το αδιέξοδο η χώρα, είναι να προχωρήσει σε εκλογές πριν το τέλος του χρόνου, εφ” όσον πάρει παράταση τελικά το Brexit ως τον Ιανουάριο.

Αυτό δήλωσε πηγή προσκείμενη στο γραφείο του αρχηγού των Συντηρητικών, η οποία επιχειρηματολόγησε πως η Βουλή των Κοινοτήτων είναι «απόλυτα διχασμένη».

«Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και σήμερα (χθες) το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία να γίνει εντός προθεσμίας η αποχώρηση», είπε η πηγή.

«Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», πρόσθεσε η πηγή που πρόσκειται στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Αυτό το κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο. Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Μπόρις ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Brexit και για τη Σκοτία, με πρωθυπουργό τον Κόρμπιν», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By