Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

Χαλαρώνουν σήμερα τα capital controls

Εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί η νέα χαλάρωση των capital controls, η οποία προβλέπει αύξηση του ορίου ανάληψης στα 2.300 τον μήνα, από 1.800 ευρώ που είναι έως και σήμερα.

Τα νέα όρια έχουν ήδη αποφασιστεί από τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, και θα ισχύσει από αύριο, Πέμπτη 1 Μαρτίου. Την αύξηση των ορίων ενέκριναν και οι Θεσμοί και η απόφαση φαίνεται πως είχε ληφθεί κατά τη συνάντηση των τραπεζιτών με τον κ. Στουρνάρα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Μια άλλη πολύ σημαντική αλλαγή που φέρνει η νέα χαλάρωση είναι το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού χωρίς περιορισμούς σε όλες τις τράπεζες. Το ζήτημα αυτό ήταν σημαντικό «αγκάθι» για τις συναλλαγές των ιδιωτών με τις τράπεζες τα τελευταία 2,5 χρόνια που ισχύουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, καθώς επιτρεπόταν κάποιος να ανοίξει λογαριασμό μόνο στις τράπεζες όπου διατηρούσε ήδη κάποια σχέση, και όχι σε νέα τράπεζα. Μοναδική εξαίρεση αποτελούσαν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας, ενώ σημαντικές δυσκολίες υπήρχαν και στην πρόσθεση συνδικαιούχων στους υφιστάμενους λογαριασμούς.

Για τις επιχειρήσεις, η νέα απόφαση προβλέπει μεγαλύτερα όρια στις συναλλαγές εμπορικών κεφαλαίων για εισαγωγές και εξαγωγές (trade finance).

Εν μέσω των κρίσιμων stress tests στις τράπεζες, καθώς και της τέταρτης αξιολόγησης που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, η χαλάρωση των capital controls αποτελεί μια ακόμη ένδειξη «αυτοπεποίθησης» από την πλευρά της κυβέρνησης και συνάδει στη δημιουργία βελτιωμένου κλίματος εμπιστοσύνης προς την οικονομία, το οποίο επιδιώκει να ενισχύει η κυβέρνηση μετά και την επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε, μάλιστα, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα τη σπουδαιότητα της πλήρους άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία θα καταστεί δυνατή όταν αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

«Η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής, στην οποία θα εντάσσονται οι στόχοι, δημοσιονομικοί και διαρθρωτικοί, που έχουν ήδη αποφασιστεί για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην εμπιστοσύνη. Θα επηρεάσει θετικά τους όρους εξόδου στις αγορές, θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και θα ενισχύσει την προσέλκυση επενδύσεων. Επιπλέον, θα διευκολύνει την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες και θα ενδυναμώσει την πιστοδοτική τους ικανότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής τη ΤτΕ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By