Σάββατο, 25 Μαΐου, 2019

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση στον Γενικό Δείκτη ενόψει του Eurogroup

Σε πωλήσεις μετοχών προχώρησαν οι επενδυτές σήμερα στην Αθήνα, ωστόσο οι αγοραστές προς το τέλος της συνεδρίασης εξισορρόπησαν την πρωινή άσχημη εικόνα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 696,56 μονάδες χάνοντας 1,12%. Μετά την χθεσινή μείωση του ΑΕΠ η αγορά υπαναχώρησε προεξοφλώντας μια αποτυχία για την εκταμίευση της δόσης την ερχόμενη εβδομάδα κατά το Eurοgroup.

Η βασική, όμως, ανησυχία της αγοράς δεν είναι η εκταμίευση της δόσης – για την οποία ποσώς ενδιαφέρεται και η κυβέρνηση αφού διαθέτει το υψηλό απόθεμα κεφαλαίων. Αυτό, όμως, που απασχολεί τους ξένους επενδυτές είναι πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της θητείας της.

Εάν η αγορά αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι, δεν θα να γίνουν εκλογές τότε θα αρχίσει αποτυπώνει αρνητικά τις εξελίξεις στις τιμές των μετοχών. Μέχρι τώρα, βεβαίως, αυτό δεν έχει γίνει και η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά τους υποψιάζει τους περισσότερους πως έχει αρχίσει ήδη η προεξόφληση μιας πολιτικής αλλαγής. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της προεξόφλησης είναι μετά από μεγάλο διάστημα εμφανίστηκαν αγοραστές για τις τράπεζες.

Με πτώση 5,06% η μετοχή της Alpha bank στα 1,20 ευρώ. Με πτώση 3,85% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,548 ευρώ. Πτώση 2,74% η Eurobank στα 0,6205 ευρώ. Πτώση 3,36% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,38 ευρώ.Με κέρδη 3,92% η ΔΕΗ στα 1,538 ευρώ. Άνοδος 0,75% για τον ΟΤΕ στα 10,75 ευρώ. Με πτώση 1,27% ο ΟΠΑΠ στα 8,955 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 40,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,8 εκατ. ευρώ ήταν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών στις μετοχές της Alpha bank, ΔΕΗ.

By