Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2019

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο εβδομάδας με κέρδη, αλλά και χαμηλό τζίρο

Η Ευρώπη “ματώνει” και η Αθήνα κερδίζει.

Αυτή η διαφοροποίηση λέει κάτι στους επενδυτές, έστω και αν υπάρχουν επιφυλάξεις λόγω του χαμηλού τζίρου. Προς το παρόν η άνοδος δεν πείθει, εξ ου και οι ρευστοποιήσεις στο τέλος της συνεδρίασης.

Τελευταία, όμως, η ελληνική αγορά έχει αλλάξει συμπεριφορά τελευταία και ο λόγος δεν είναι μόνο η αναβάθμιση, εξέλιξη που είναι αναμενόμενο γεγονός.

Εν μέσω ρευστοποιήσεων για δεύτερη ημέρα στην Ευρώπη, Αθήνα έκλεισε θετικά με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 649,87 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,73%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, τα κέρδη διμορφώθηκαν στο 1,31%.

Η αγορά αναμένει την αναβάθμιση απο την Fitch ωστόσο αυτά που καίνε την αγορά είναι τι θα συμβεί με τα κόκκινα δάνεια, ποιό πλαίσιο θα αποφασιστεί και, κυρίως, αν προκηρυχθούν εκλογές εντός του Μαρτίου.

H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αρχίζει να καλλιεργεί προσδοκίες, είτε εκλογικές, είτε οικονομικές. Μοναδικό μελανό σημείο είναι η αυξημένη απόδοση (4%) του δεκαετούς ομολόγου που αντανακλά τις ανησυχίες για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

Ανησυχία υπάρχει και για την πρόταση για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας, εξέλιξη που μπορεί να αναποδογυρίσει την σημερινή θετική εικόνα, αν δεν ληφθεί η σωστή απόφαση.

Κέρδη 0,43% για την Alpha Bank στα 0,924 ευρώ. Οριακή πτώση 0,28% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,067 ευρώ. Κέρδη 2,35% για την Eurobank στα 0,5445 ευρώ. Με πτώση 2,82% η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,69 ευρώ. Ράλυ 4,63% στον Μυτιληναίο στα 8,82 ευρώ.

Κέρδη 3,36% για την Βιοχάλκο στα 2,92 ευρώ. Άνοδος πάνω απο 1% για Aegean και Grivalia. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 22,8 εκατ.ευρώ.

By