Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2019

«Χρυσές δουλειές» κάνουν τα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας

Σε υψηλό επταετίας διαμορφώνεται ο δείκτης κύκλου εργασιών των ελληνικών τουριστικών γραφείων στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους επισφραγίζοντας την ισχυρή άνοδο του τουρισμού της χώρας.

Η αύξηση της ζήτησης για ταξίδια στην Ελλάδα προκύπτει από το πρόσφατο στατιστικό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με το οποίο ο δείκτης κύκλου εργασιών στα τουριστικά γραφεία το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, παρουσιάζει αύξηση 25,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και συγχρόνως τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από το 2010.

Να σημειώσουμε ότι ο ελληνικός τουρισμός και φέτος αναπτύσσει πλήρη δυναμική και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα οφέλη του διαχέονται στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Τα τουριστικά γραφεία, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τουρισμού, και ως εκ τούτου, τα οικονομικά τους μεγέθη είναι η απεικόνιση των διακυμάνσεων της τουριστικής ζήτησης. Η εικόνα του α’ 3μηνου αποτελεί ένδειξη αυξημένης ζήτησης και είναι προϊόν των ποιοτικών υπηρεσιών που προσφέρει ο κλάδος μας προς όφελος του ελληνικού τουρισμού.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι «η αύξηση των μεγεθών θα ήταν «υψηλότερη εάν υπήρχε έλεγχος και πάταξη των ποικίλων παράνομων τουριστικών δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις και ιδιώτες τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., αλλά και εγχώριων καιροσκόπων που δραστηριοποιούνται στην τουριστική αγορά  και δρουν κυριολεκτικά ανενόχλητοι».

Όπως τονίζει ο σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων η FedHATTA έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Πολιτεία να μεριμνήσει για τον περιορισμό των παράνομων δραστηριοτήτων στον τουρισμό. «Αυτή τη στιγμή, το φαινόμενο της παροχής τουριστικών υπηρεσιών (μεταφορά, διαμονή, εστίαση, περιηγήσεις) στις τουριστικές περιοχές και στα λιμάνια της χώρας μας, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, βοηθούμενο από την ασάφεια του νόμου, τους ελλιπείς ελέγχους και από την παντελή έλλειψη κυρώσεων», τονίζει ωστόσο ο Πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.

«Οι κάθε είδους συναλλαγές από τις παράνομες τουριστικές δραστηριότητες δεν καταγράφονται πουθενά, με συνέπεια να δημιουργείται ευρύτατης κλίμακας φοροδιαφυγή και παραοικονομία. Αν προστεθούν σε αυτά η αμφίβολη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η επακόλουθη δυσφήμιση του τουρισμού της χώρας μας, καθώς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός προς τα τουριστικά γραφεία που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ιδιαίτερα ανησυχητική» προσθέτει και σημειώνει πως η πολιτεία πρέπει να αφυπνιστεί. «Αν γίνει αυτό τα μεγέθη της ΕΛΣΤΑΤ θα αποτυπώσουν μια πιο ρεαλιστική και θετική εικόνα ενώ με την πάταξη της παραοικονομίας θα παραχθούν επιπλέον έσοδα για το κράτος, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα ανοίξει ο απαραίτητος διάλογος για τη μείωση της φορολογίας. Ας σημειωθεί ότι  το επάγγελμα του τουριστικού γραφείου δεν είναι κλειστό και δεν ζητάμε συντεχνιακή προστασία. Ζητάμε την αυτονόητη διαφύλαξη των θετικών επιδράσεων από την αύξηση του τουρισμού», καταλήγει.

By