Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μαγνήτης για Ρώσους επενδυτές η ΔΕΠΑ

 Τι αποκαλύπτει η αντιπρόεδρος του Ελληνο-ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ζωή Κυπριάνοβα, στο The Paper.
Συνέντευξη στον Νίκο Φιλιππίδη
RussianinvestorsΜε τις εξελίξεις στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, συνδέει ευθέως το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, η αντιπρόεδρος του Ελληνο-ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ζωή Κυπριάνοβα, με συνέντευξή της στο The Paper.

Η ίδια διευκρινίζει ότι δεν ζητά κανείς εύνοια ή προνομιακούς όρους υπέρ των Ρωσικών εταιρειών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, αλλά ίση μεταχείριση.

Επισημαίνει ακόμα το μεγάλο ενδιαφέρον των ρωσικών εταιρειών για τουριστικές υποδομές, ξενοδοχειακές μονάδες  σε συνδυασμό με το Real Estate, ενώ θεωρεί δεδομένο το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών στις διαδικασίες αποκρατικοποίησης των λιμανιών και του σιδηροδρόμου.

Η αντιπρόεδρος του Ελληνο-ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,Ζωή Κυπριάνοβα
Η αντιπρόεδρος του Ελληνο-ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,Ζωή Κυπριάνοβα

Αναλυτικά η συνέντευξη ακολουθεί:

– Θεωρείται ότι το ενδιαφέρον ρωσικών εταιριών για την ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ μπορεί να αποτελέσει απαρχή του ρωσικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα;
Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον  Ρωσικών εταιρειών για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ  έχει  ιδιαίτερο βάρος, καθώς και για προτάσεις που δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και για άλλους οικονομικούς κλάδους στην Ελλάδα. Η Ρωσία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Όμως θεωρώ ότι οι εξελίξεις γύρο από την ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ θα αποτελέσουν ένα crash test, οπού όλες οι συμμετάσχοντες στο διαγωνισμό εταιρείες   θα κάνουν δεσμευτικές οικονομικές προτάσεις και η ιδιωτικοποίηση να προχωρήσει αποκλειστικά  με οικονομικά κριτήρια. Δεν ζητάει κανείς εύνοια ή προνομιακούς όρους υπέρ Ρωσικών εταιρειών αλλά ίση μεταχείριση.
 
Ποια είναι τα μεγέθη των δύο εταιρειών που ενδιαφέρονται
Gazprom και Sintez δεν έχουν βέβαια το ίδιο μέγεθος, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η Sintez δεν είναι μία πολύ μεγάλη εταιρεία. Ο όμιλος Sintez  ανήκει στους μεγάλες παίκτες στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραγωγής ενέργειας στην Ρωσία, δραστηριοποιείται στο Real Estate, και έχει παρουσία στα μεγάλα projects στην Ναμίμπια, Ινδονησία και Σκόπια, η δε Gazprom, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στο κόσμο
 
– Σε ποιους άλλους τομείς μπορεί να μεταφραστεί το ρωσικό ενδιαφέρον. Τι κινήσεις έχουν γίνει;
Το σχετικό  ρωσικό ενδιαφέρον  στις αποκρατικοποιήσεις έχει ήδη εκδηλωθεί,  αρχικά  για σιδηρόδρομο και λιμάνια. Σε άλλους τομείς σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον των ρωσικών εταιρειών υπάρχει για τις τουριστικές υποδομές, ξενοδοχειακές μονάδες  σε συνδυασμό με το Real Estate. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς την Ρωσία.
    
– Έχετε στοιχεία για την παρουσία Ρώσων στο ελληνικό real estate;
Δεν υπάρχουν δυστυχώς στατιστικά στοιχεία για την παρουσία Ρώσων στο  ελληνικό real estate. Όμως έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα τόσο εξαγορές και εκμίσθωση των ξενοδοχείων, όσο και αγορές παραθεριστικών κατοικιών. Το 2011 – 2012 υπήρχε μία μεγάλη κάμψη  στις αγοροπωλησίες η οποία εξηγείται από την αναμονή των Ρώσων δυνητικών αγοραστών και επενδυτών,  για ακόμα  μεγαλύτερη πτώση των τιμών για τα ακίνητα π.χ. όπως έγινε στην Ισπανία.
 Σίγουρα το ενδεχόμενο παροχής άδειας παραμονής σε αγοραστές κατοικιών από τρίτες χώρες, ελάχιστης αξίας 300.000 Ευρώ με πενταετή διάρκεια   και δυνατότητα ισόχρονής ανανέωσης για όσο διάστημα διατηρείται η ιδιοκτησία θα είναι ένα επιπλέον κίνητρό για τους Ρώσους, όμως είναι γνωστό ότι πάνω από 75-80% των πιθανών Ρώσων αγοραστών εξετάζουν αγορά μίας παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα ή άλλη μεσογειακή χώρα με πλαφόν 150-200 χιλιάδες Ευρώ. Γνωρίζοντας αυτό  στην Ισπανία πρόκειται σύντομα να ψηφιστεί παρόμοιος νόμος για παραχώρηση άδεις παραμονής για αγοραστές κατοικιών αλλά ελάχιστης αξίας 160.000 Ευρώ! Αν εμείς δεν θα ακολουθήσουμε κάτι παρόμοιο όπως είναι φυσικό θα αποκλείσουμε αυτή τη μεγάλη μερίδα δεκάδων χιλιάδων Ρώσων ενδιαφερομένων από την ελληνική αγορά.
 
– Ποια τα εμπόδια που συναντούν οι Ρώσοι επενδυτές;
Τα εμπόδια που συναντούν οι Ρώσοι επενδυτές είναι τα ίδια που αντιμετωπίζουν όλοι ξένοι αλλά και Έλληνες επενδυτές: γραφειοκρατία, ένα αδιαφανές μωσαϊκό τελών και φόρων,  πολυνομία,  τοπικά συμφέροντα, συχνά με επίφαση οικολογικής ή πολιτιστικής ανησυχίας, διαφθορά, απουσία χωροταξικού σχεδιασμού.
Αυτά μαζί με την αβεβαιότητα που δημιουργεί η οικονομική κρίση που είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα,  είναι που εμποδίζουν την προσέλκυση  επενδυτών, διώχνοντας τελικά από τη χώρα μας σημαντικά κεφάλαια.
[space size=»30″]
By