Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

Δεν μεταφέρεται το υπ. Προστασίας του Πολίτη

Ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βουλή ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη

vouli

Δεν μεταφέρεται ακόμη στο υπουργείο Δικαιοσύνης το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής ότι αποσύρει την διάταξη. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, που συζητά το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ σημειώθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ν.Δ. με φόντο τη μεταφορά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά και τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια, ο κ. Βούτσης είπε ότι «τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι μιας σημασίας που μας προβληματίζει, όμως δεν έχουν σχέση με το εύρος και το βάθος γεγονότων που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια». Επίσης, πρόσθεσε, «υπάρχει πλήθος κόσμου που ζει σε ανοιχτό και δημοκρατικό πλαίσιο». «Η κυβέρνηση σε εύλογο χρόνο και αφού δούμε όλες τις πλευρές που έχουν σχέση με αρκετά σοβαρά διοικητικά θέματα θα επαναφέρει αυτό το ζήτημα. Τότε θα συζητήσουμε και άρα δομές των υπουργείων μένουν ακριβώς ίδιες», είπε ο Ν. Βούτσης ανακοινώνοντας την απόσυρση της διάταξης για την «μεταφορά» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από το Εσωτερικών στο Δικαιοσύνης.

Έντονα αντέδρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας που είπε πως «το επόμενο που θα δούμε είναι η κατάργηση υπουργείου Δημόσιας Τάξης». Άλλωστε, συνέχισε ο κ. Κικίλιας «βοηθούν τα όσα γίνονται κάθε βράδυ με τους κουκουλοφόρους και τους τρομοκράτες που τους δίνετε πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης». «Θέλουν κάποιες συνιστώσες σας τους τρομοκράτες να τους κάνουν λαϊκούς αγωνιστές και λαϊκούς ήρωες», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να κάνουν ήρωα τον Σάββα Ξηρό και να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας.
Πάντως ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να μην μετακινηθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
«Προπαγανδίζει την τρομολαγνεία για να πάρει φώτα δημοσιότητας από το νομοσχέδιο», αντέδρασε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. Ο κ. Κικίλιας επέμεινε μεταφέροντας, όπως είπε, τα λόγια του Κώστα Μπακογιάννη: «Ο Παύλος Μπακογιάννης δεν γυρίζει πίσω. Δεν θα φέρει κανένας νόμος δικούς μας ανθρώπους. Ελπίζουμε ο υπουργός Δικαιοσύνης να πάψει να συνδιαλέγεται με τρομοκράτες».
Η Β. Κατριβάνου υπερασπίσθηκε τον δημοκρατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και επανέλαβε ότι «η Ν.Δ. κάνει focus στην τρομολαγνεία», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι «προσπαθεί απελπισμένα να αλλάξουμε ατζέντα» και διέψευσε ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους υπουργούς. «Δεν είχε καμία σχέση με διαφωνίες. Όλο το αφήγημα που στήθηκε από πολλές πλευρές δεν ήταν πραγματικό», τόνισε.
«Πρωτοφανή προχειρότητα και έλλειψη προετοιμασίας» καταλόγισε στην κυβέρνηση ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι «υπάρχει εσωτερική διαπάλη» στην κυβέρνηση και ότι επικράτησε ο Ν. Βούτσης, ενώ για τα χθεσινά επεισόδια επεσήμανε πως είναι «πρωτοφανής έξαρση βίας» και ζήτησε το συντομότερο δυνατό να συνεδριάσει η Επιτροπή για θέματα δημόσιας τάξης.
Ο κ. Βούτσης απάντησε ότι θα προσέλθουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί Επιτροπή που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα αστυνόμευσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By