Παρασκευή, 23 Μαρτίου, 2018

Der Spiegel: 162 δισ. ευρώ χρωστάει η Γερμανία για αποζημιώσεις από το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το περιοδικό Der Spiegel αναδημοσιεύει ηλεκτρονικά άρθρο του κυριακάτικου Βήματος με τίτλο «Όσα μας χρωστά η Γερμανία», με θέμα τις πολεμικές αποζημιώσεις από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.

Der_Spiegel-logo-Το περιοδικό αναφέρει πως το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων την έρευνα για πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από τη Γερμανία, η οποία κατέληξε στο χρέος των 162 δισ. ευρώ.

Το Spiegel γράφει ότι πρόκειται για πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εξετάζει κατ΄ εντολή του υπουργείου Οικονομικών πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Η έκθεση 80 σελίδων χαρακτηρίζεται ως «άκρως μυστική».

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής, Παναγιώτης Καρακούσης, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν 190.000 σελίδες διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στα υπόγεια δημοσίων κτιρίων.

By