Τρίτη, 7 Απριλίου, 2020

Deutsche Welle: «Θα στηρίξει η Μέρκελ τις φοροελαφρύνσεις Σαμαρά για να μην έρθει ο Τσίπρας;»

Kεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015

Treffen Merkel und Samaras

Το γεύμα εργασίας Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο στις 23 Σεπτεμβρίου, δεν πρόκειται να είναι επίσκεψη ρουτίνας, προεξοφλεί η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle, προϊδεάζοντας για σκληρή διαπραγμάτευση του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο, ενώ αποκαλύπτει το πραγματικό δίλημμα της Μέρκελ.

Με ένα εκτενές ρεπορτάζ, η DW αναφέρεται στην ατζέντα που θα έχουν οι Α. Σαμαράς και Α. Μέρκελ, θέτοντας ερωτήματα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

«Δύσκολα μπορεί να δεχτεί κανείς ότι η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια «επίσκεψη ρουτίνας» ενόψει των επικείμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα» αναφέρει ο δημοσιογράφος που υπογράφει το δημοσίευμα, ενώ σημειώνει:

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, oι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές καθώς η τρόικα είναι αποφασισμένη να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με κυριότερες το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Θα πρέπει να αναμένεται ότι ο κ. Σαμαράς θα εκθέσει στην κ. Μέρκελ τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του εάν δεχόταν νέα σκληρά αιτήματα της τρόικας. Αν κρίνει κανείς από τη στάση της καγκελαρίου στο παρελθόν, δύσκολα μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιδείξει μεγάλη κατανόηση. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογισθεί η προ ημερών δήλωση του Eurogroup, το οποίο ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου».

Επιπλέον διερωτάται αν «θα πείσει ο Σαμαράς την γερμανική κυβέρνηση;», επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει νέο μνημόνιο, αν και οι εταίροι στην ευρωζώνη, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και η ΕΚΤ θα το προτιμούσαν επειδή εκτιμούν ότι μόνον έτσι θα συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κεντρικό θέμα της διαπραγμάτευσης θα είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 «Είναι λοιπόν συζητήσιμο αν με αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφέρει να πείσει την γερμανική πλευρά για την αναγκαιότητα των φοροελαφρύνσεων, τις οποίες έχει εξαγγείλει» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών «από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει μια κυβέρνηση της Αριστεράς» και καταλήγει:

«Οπωσδήποτε η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε στην Ελλάδα για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Το ζητούμενο όμως είναι, αν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κάνοντας συμβιβασμούς σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και εφαρμογής των συμφωνηθέντων προκειμένου να αποφευχθεί μια αριστερή κυβέρνηση».

By