Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Διαδηλώσεις κατά της Monsanto σε 36 χώρες

Σε σχεδόν ένα μήνα είναι προγραμματισμένη η διαμαρτυρία κατά της πολυεθνικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Monsanto, διαμαρτυρία, στην οποία θα συμμετέχουν 36 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Copyright: Reuters / Bernardo Montoya
Copyright: Reuters / Bernardo Montoya

Η Μοnsanto, είναι μία γιγαντιαία βιοτεχνική εταιρία, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με περιβαλλοντολόγους, γεωπόνους και αρκετούς καταναλωτές, οι οποίοι αντιδρούν στη δημιουργία γενετικών μεταλλαγμένων τροφών. Παρότι, τα αποτελέσματα, αναφορικά με το καλαμπόκι, παραμένουν ασαφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιου Οργανισμού Γενετικά Μεταλλαγμένων Τροφίμων η εταιρία με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον, συνεχίζει τη δημιουργία εργαστηριακών τροφών. Μάλιστα το Μάρτιο, το Αμερικάνικο Κογκρέσο πέρασε ειδικό νόμο, τον λεγόμενο «Μοnsanto Protection Act» ο οποίος επιτρέπει στην εταιρία τη παραγωγή και πώληση γενετικών μεταλλαγμένων τροφών.

Η παγκόσμια μέρα διαμαρτυρίας ενάντια στη Monsanto έχει οριστεί ως η 25η Μαΐου. Τη συμμετοχή τους έχουν εκφράσει πολλοί καλλιτέχνες, που θέλουν με τη λάμψη τους να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας στη διαμαρτυρία και να διαδοθεί το μήνυμά τους σ΄ολόκληρο το κόσμο.

Ο Dave Matthews, καλλιτέχνης, δήλωσε ότι «Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχεις το δικαίωμα να ξέρεις εκ προοιμίου αν αυτό που τρως είναι τροποποιημένο ή όχι». Ο Dani DeVito δήλωσε πως άνθρωποι σ΄όλο το κόσμο πρέπει να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις εταιρίες που παράγουν γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Παρ” όλες, βέβαια, τις διαμαρτυρίες η εταιρία συνεχίζει να αυξάνει τα κέρδη της. Μόνο τον Απρίλιο ανέβασε το τζίρο της κατά 22% και οι αναλυτές περιμένουν μεγαλύτερη αύξηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας Hugh Grant, παρά τη διεθνή κατακραυγή η Monsanto παραμένει στη πρώτη γραμμή των παγκόσμιων επιχειρήσεων και ποτέ δεν αποδείχθηκε η σχέση της εταιρίας με κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας.

«Η Monsanto παράγει από τα πλέον ασφαλή και υγιή προϊόντα παγκοσμίως. Η Ευρώπη που πλέον στήνει τον δικό της Οργανισμό Αξιολόγησης Τροφίμων έχει ξοδέψει 300 εκατομμύρια δολλάρια και κατέληξε στο συμπέρασμα πως αυτού του είδους η τεχνολογία οδηγεί σε ασφαλή δημιουργία προϊόντων. Η Γαλλία, επιμένει πως μια σειρά καλαμποκιού που στείλαμε ήταν παντελώς ακατάλληλη προς βρώση. Υπάρχει πάντα λοιπόν ένας πολιτικός αντίλογος, όμως εάν επικεντρωθούμε στην επιστήμη, θα δούμε πως η επιστήμη έχει ήδη καταλήξει γι΄αυτού του είδους τη τεχνολογία.» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Hugh Grant.

Ασχέτως από τους στομφώδεις ισχυρισμούς του προέδρου, οι διαμαρτυρίες θα λάβουν χώρα όπως έχουν οριστεί. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν τέσσερις ταυτόχρονες διαμαρτυρίες, δύο εκ των οποίων σε Λονδίνο και Μπρίστολ, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προγραμματιστεί διαμαρτυρίες σε σαράντα έξι από τις πενήντα Πολιτείες.

(Πηγή: RT.com)

By