Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διαφωνούν οι δανειστές με τα αντίμετρα

Εμφανίστηκαν οι πρώτες δυσκολίες, χθες στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους για ορισμένα από τα θετικά μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για αρκετά από τα αντίμετρα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία εφόσον προηγηθεί η απαραίτητη επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι προτάσεις της κυβέρνησης περιελάμβαναν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μετάταξη κάποιων προϊόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, τη μείωση του χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίθετα, οι θεσμοί υιοθέτησαν τη βασική γραμμή ότι προκρίνουν αυστηρά στοχευμένα σε ευπαθείς ομάδες μέτρα και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Επίσης, οι προτάσεις της κυβέρνησης περιελάμβαναν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μετάταξη κάποιων προϊόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, τη μείωση του χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο, οι θεσμοί υιοθέτησαν τη βασική γραμμή ότι προκρίνουν αυστηρά στοχευμένα σε ευπαθείς ομάδες μέτρα και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Η διαπραγμάτευση μπήκε χθες στα βαθιά και με την έναρξη της συζήτησης για τη μείωση του αφορολογήτου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Επί τέσσερις ώρες οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης συζητούσαν με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών και τα επιτελεία τους για τα μέτρα της περιόδου μετά το 2018. Μεταξύ άλλων, οι δανειστές δεν δέχονται τη σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων που θέλει η κυβέρνηση. Μάχη δίνεται, εξάλλου, και για το συνολικό ύψος των μέτρων. Οι θεσμοί επιμένουν στο 2% του ΑΕΠ, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νούμερο μπορεί να κατέβει, αν ληφθούν υπόψη τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 (πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ, κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, έναντι στόχου για 0,5% του ΑΕΠ) τα οποία θα έχουν θετική επίδραση και στα επόμενα έτη. Κυβερνητική πηγή χθες εκτίμησε ότι οι απαιτήσεις των δανειστών ενδέχεται να μετριασθούν αφού συνυπολογισθούν τα νεότερα αυτά στοιχεία, τα οποία δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του το ΔΝΤ.

Σε αγκάθι, όμως, για τις συζητήσεις φαίνεται να εξελίσσεται και ο χρόνος εφαρμογής των νέων μέτρων, καθώς ανάλογα με τις εκτιμήσεις των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενδεχομένως κάποια από τα μέτρα αυτά θα ζητηθεί να εφαρμοστούν νωρίτερα, από του χρόνου. Ειδικά για τις περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες το ΔΝΤ φέρεται να ζητά από το 2018, κρίσιμο ρόλο για την απόκρουση αυτής της απαίτησης θα παίξει και η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, η οποία ωστόσο προς το παρόν δεν εμφανίζει θετικά σημάδια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By