Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2019

Διακοπή πρωταθλήματος: Συνάντηση Βασιλειάδη με τη διοίκηση της Super League

Με τη διοίκηση της Super League και τους εκπροσώπους των ΠΑΕ που αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης για επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή στην Τούμπα, στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, συναντάται την Τρίτη ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Στη συνάντηση η διοίκηση της Super League, αλλά και οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ, θα αναλύσουν στον κ. Βασιλειάδη τις ενστάσεις τους για τη διακοπή του πρωταθλήματος, με την κυβέρνηση πάντως να εμφανίζεται αποφασισμένη στο να φτάσει την υπόθεση μέχρι το… τέλος.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην παιχτεί ποδόσφαιρο στη Super League πριν τελεσιδικήσουν όλες οι υποθέσεις που έχουν καταλήξει στα δικαστήρια, πράγμα που σημαίνει πως είναι απίθανο να υπάρξει πρωτάθλημα πριν το Σαββατοκύριακο 31/3-1/4, δηλαδή μετά τη διακοπή για τα φιλικά των εθνικών ομάδων.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν… ενδιαφέρεται αν οι ελληνικές ομάδες μείνουν εκτός διεθνών διοργανώσεων, αν πρώτα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δεσμεύσεις και η συμφωνία για νέο πλαίσιο, νέο ποινολόγιο για να μπορέσει να αρχίσει και πάλι το πρωτάθλημα.

«Αν δεν πάρουμε δεσμεύσεις, αν δεν σταματήσουν οι δηλώσεις, αν δεν συμφωνήσουμε το νέο κανονιστικό πλαίσιο, το νέο ποινολόγιο, θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Εμείς δεν πρόκειται να ρισκάρουμε τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια γιατί αυτοί είναι κοκόρια. Η ΕΠΟ, η Λίγκα και οι τακτικοί δικαστές να κάνουν άμεσα αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, το οποίο δεν είναι επαρκές.

Ας γίνει και Grexit στο ποδόσφαιρο, δεν μας απασχολεί. Αν δεν κάνουν μορατόριουμ οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και αν δεν δεχτούν να εισαχθούν στο ποινολόγιο οι ποινές για τις εμπρηστικές τους δηλώσεις, εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν πιεζόμαστε καθόλου. Εμάς δεν μας κρατάει κανένας. Δεν μπορούν να βγαίνουν οι άνθρωποι που ήταν της εξυγίανσης και να κάνουν αυτά τα πράγματα και να σφάζονται. Έχουν όλοι τους ευθύνη».

«Αν θέλουν οι ομάδες να βγουν στην Ευρώπη θα πρέπει να κάτσουν όλοι στο τραπέζι για να σταματήσει αυτή η αηδία», είπε επίσης ο υφυπουργός μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε χθες την επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος, ενώ ο κ. Βασιλειάδης γνωστοποίησε την απόφαση και στην FIFA, με επιστολή του στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ελήφθη.

«Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς κάναμε τεράστια πρόοδο μαζί, ώστε να θεσπίσουμε νέους κανονισμούς σχετικά με τη διαφάνεια, την ευθύνη και τις αυστηρές τιμωρίες. Παρ΄ όλα αυτά, το ελληνικό ποδόσφαιρο διάγει τεταμένους καιρούς εδώ και μερικά παιχνίδια, με το τελευταίο παράδειγμα να σημειώνεται χθες, κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο ελληνικός και ο διεθνής Τύπος παρουσίασε πολυάριθμες φωτογραφίες του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, κ. Ι. Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, βασισμένοι στα χθεσινά γεγονότα, καθώς και σε διάφορα συμβάντα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγωνιστικών, είμαι αναγκασμένος να προβώ στην απόφαση διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος, ώστε να διασφαλίσω την ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων των εμπλεκομένων στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα».

Μετά τα νέα επεισόδια και τις σκηνές χάους στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ υπήρξε παρέμβαση της FIFA που προειδοποίησε την ελληνική ομοσπονδία αλλά και την πολιτεία για αυστηρές συνέπειες αν δεν υπάρξουν μέτρα…

Η πρώτη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος, ενώ και η FIFA πήρε θέση για το θέμα προειδοποιώντας σε πολύ έντονο ύφος την ελληνική πλευρά για άμεση λήψη αυστηρών μέτρων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρεται στο επίσημο δελτίο Τύπου της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, θα υπάρξουν κυρώσεις που μπορούν να φτάσουν ακόμα και στην αποπομπή της ΕΠΟ από τις τάξεις της (σ.σ. αναφέρεται ξεκάθαρα η φράση «the suspension of the member association»).

Η ανακοίνωση:

«Η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA, υπεύθυνη για την παρακολούθηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα επεισόδια στην Ελλάδα και προτρέπει όλους τους εθνικούς φορείς του ποδοσφαίρου να ενεργήσουν αμέσως για να τερματίσουν την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παρόλο που τα πρόσφατα περιστατικά συνέβησαν στο πλαίσιο εθνικής διοργάνωσης, που σημαίνει ότι τα πειθαρχικά μέτρα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των αρμοδίων δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ, η επιτροπή παρακολούθησης της FIFA παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς αυτήν την κατάσταση και τώρα αναμένει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και ταχέως. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA σημειώνει επίσης την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει προσωρινά το πρωτάθλημα Super League του 2017/18.

Η μη λήψη κατάλληλων μέτρων από τα αρμόδια όργανα για την εξάλειψη κάθε είδους βίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων θα υποχρέωνε τη FIFA να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή των ομοσπονδιών-μελών της FIFA υποβάλλοντας έκθεση στο Συμβούλιο της FIFA για εξέταση και τις πιθανές κυρώσεις που προβλέπονται στο καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής από την ένωση μελών».

By