Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2020

Δικάζεται η Apple για αθέμιτο καθορισμό τιμών των e-books

Η αμερικανική κυβέρνηση και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κατηγορεί την εταιρεία κολοσσό για διαμόρφωση των τιμών των e-books.

Apple-headquartersΓια αθέμιτο ανταγωνισμό μέσω διαμόρφωσης οριζόντιας τιμολογιακής πολιτικής για τα προϊόντα e – books μετά από συμφωνίες με μεγαλοεκδότες, κατηγόρησαν την Apple Inc.οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, υποστηρίζει πως το 2009 η Apple συμφώνησε με πέντε από τους έξι μεγαλύτερους εκδότες βιβλίων των ΗΠΑ να διαμορφώσουν τις τιμές των e-books, αντί να επιτρέψουν μεμονωμένα σε εταιρείες λιανικής να αποφασίσουν ανάλογα.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία απέδειξε επαφές μεταξύ των εκδοτικών οίκων και της Apple, προκειμένου να κινηθούν σε μια κατεύθυνση που θα τους επέτρεπε να ελέγχουν τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές επικαλέστηκαν τα όσα είχε πει ο ίδιος ο Steve Jobs στην επίσημη βιογραφία του, σχετικά με την πρακτική της «πρακτόρευσης». «Προχωράμε στο μοντέλο της πρακτόρευσης για να καθορίσουμε τις τιμές. Θα κερδίσουμε ένα 30%, ο πελάτης θα πληρώνει λίγο παραπάνω αλλά αυτό είναι που θέλουμε ούτως ή άλλως.»

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή επέτρεψε στην Apple να αυξήσει τις πωλήσεις της μέσω της πλατφόρμας iBooks και εμπόδισε την Amazon να χρεώσει χαμηλότερες τιμές.

Ήδη πέντε από τους κατηγορούμενους εκδοτικούς οίκους (Penguin, Hachette, HarperCollins, Simon & Schuster και Macmillan) έχουν προχωρήσει σε συμβιβασμό και δέχτηκαν να τερματίσουν τη συμφωνία τους με την Apple, ενώ η τελευταία, δια στόματος Tim Cook, αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία δεν έχει εμπλακεί σε αθέμιτες, ομαδικές διαπραγματεύσεις με εκδοτικούς οίκους και τόνισε ότι ουδέποτε επιχείρησε να προβεί σε αθέμιτο καθορισμό τιμών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By