Σάββατο, 30 Μαΐου, 2020

Διπλώματα οδήγησης: Ολιγωρία καταγγέλλουν οι εκπαιδευτές

Παρά την εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης για πλήρη αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας και εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, τίποτα δεν έχει προχωρήσει με την εκπνοή του τρέχοντος έτους.

Η εξάμηνη παράταση που δόθηκε το καλοκαίρι για τη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος εξέτασης υποψήφιων οδηγών εκπνέει μαζί με το 2017 και κανείς ακόμα δεν γνωρίζει αν θα ξεκινήσουν το 2018 οι εξετάσεις, καθώς οι υπάλληλοι των περιφερειών που έχουν επωμιστεί το ρόλο αυτό θεωρητικά μένουν χωρίς το επιπλέον έσοδο του εξεταστή.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δια στόματος του υπουργού κ. Χρήστου Σπίρτζη, είχε εκφράσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 τη βούλησή της για τη δημιουργία ενός εντελώς διαφορετικού και αδιάβλητου πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών. Στόχος ήταν η εξάλειψη του φαινομένου του χρηματισμού στις εξετάσεις, η σωστή εκπαίδευση και η σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Από τότε έως σήμερα όμως τίποτα δεν έχει γίνει και, με δεδομένη τη λήξη της παράτασης που είχε δοθεί, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών με ανακοίνωσή του προσπαθεί να πιέσει την πολιτική ηγεσία για λύση. Είναι μάλιστα έντονα δηκτικός στις εκφράσεις του, καθώς χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση ως «πανάθλιο σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών» και όσον αφορά ειδικότερα την κατάσταση της πρακτικής εξέτασης ως «πράξη ανάξια, και αναγκαία μόνο για ένα επιπλέον επίδομα που θα συμπληρώνει τον μνημονιακό μισθό των υπαλλήλων εξεταστών».

Στη συνέχεια παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών, από την οποία δεν προκύπτει μόνο η αγωνία ενός ολόκληρου κλάδου αλλά και η διαπίστωση ότι οι οδηγοί που κυκλοφορούν σήμερα είναι τόσο πλημμελώς εκπαιδευμένοι, που είναι μάλλον άτοπο να μιλάμε για ικανότητες και λογικές που θα προάγουν την οδική ασφάλεια:

«Με ιδιαίτερη ανησυχία, παρακολουθούμε και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά και λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2017, την αδιάφορη στάση της κυβέρνησης -και ιδιαίτερα του Υπουργείου Μεταφορών- στο ζήτημα της συνέχισης  των πρακτικών εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών, οι οποίες σταματούν τέλη Δεκεμβρίου, χωρίς κανείς να ξέρει αν και πότε θα συνεχιστούν.

Παρά τις εξαγγελίες και τις μεγαλοστομίες των αρμοδίων, όχι μόνο δεν άλλαξε το πανάθλιο σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών, αλλά συνεχίζει να ταλαιπωρεί υποψηφίους και εκπαιδευτές, αφενός με την ύπαρξή του και μόνο και αφετέρου με την παύση των εξετάσεων στο τέλος του χρόνου, μετά και την λήξη της παράτασης που είχε δοθεί προ εξαμήνου, στην παράταση που είχε δοθεί προ δωδεκαμήνου!

Από παράταση σε παράταση, η πιστοποίηση των υποψηφίων οδηγών άγεται και φέρεται ως μία πράξη ανάξια, και αναγκαία μόνο για ένα επιπλέον επίδομα που θα συμπληρώνει τον μνημονιακό μισθό των υπαλλήλων εξεταστών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής επισημαίνει για άλλη μια φορά την ανάγκη για άμεση κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος εκπαίδευσης – εξέτασης υποψηφίων οδηγών και την αντικατάστασή του με ένα νέο τρόπο πιστοποίησης, που θα στοχεύει στην ανάδειξη της πραγματικότητας. Μια μέθοδο που θα αποδεικνύει τις  πραγματικές γνώσεις του υποψηφίου (και όχι τον επιτηδευμένο εξευτελισμό της προσωπικότητάς του) και που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονηςΚοινωνίας της Κυκλοφορίας, όπως αυτές ορίζονται από την αναγκαιότητα της Οδικής Ασφάλειας.

Καλούμε το Υπουργείο Μεταφορών να σταματήσει επιτέλους να παίζει με το θέμα των εξετάσεων, συντηρώντας και εξελίσσοντας τοιουτοτρόπως τη διαφθορά που μαστίζει το χώρο, και φυσικά αποδυναμώνοντας την οποιαδήποτε προσπάθεια για βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

Ο Σύλλογος μας αντιμετωπίζει ολιστικά το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας, καθιστώντας διακριτό το ρόλο του εκπαιδευτή, ενώ μέρος της δράσης μας αποτελούν επανειλημμένες καταθέσεις σχετικών προτάσεων, τόσο στο Υπουργείο Μεταφορών όσο και στην διακομματική επιτροπή της Βουλής. Η όποια αναβολή και καθυστέρηση χρεώνεται αποκλειστικά στο ΥΜΕ και στους αρμόδιους Υπουργούς, και σε κανένα άλλον.

Τέλος του 2017 σε αναμονή κλάδος και κοινωνία, στον απόηχο των στίχων του ποιητή»:

Ἡ ἀπόφαση

«Εἶστε ὑπὲρ ἢ κατά;

Ἔστω ἀπαντεῖστε μ᾿ ἕνα ναὶ ἢ μ᾿ ἕνα ὄχι.

Τὸ ἔχετε τὸ πρόβλημα σκεφτεῖ

Πιστεύω ἀσφαλῶς πὼς σᾶς βασάνισε

Τὰ πάντα βασανίζουν στὴ ζωὴ

Παιδιὰ γυναῖκες ἔντομα

Βλαβερὰ φυτὰ χαμένες ὦρες

Δύσκολα πάθη χαλασμένα δόντια…»

Μ. Αναγνωστάκης

Με τιμή για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος: Άρης Ζωγράφος

Ο  Γ. Γραμματέας: Λευτέρης Μιχελάκης

(Visited 1 times, 1 visits today)
By