Πέμπτη, 2 Απριλίου, 2020

Δύσκολη εξίσωση για τον Αλέξη Τσίπρα ο ανασχηματισμός

Σχέδια επί χάρτου από τον πρωθυπουργό για τον ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με στόχο την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στόχος είναι οι κενές θέσεις να καλυφθούν με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, όχι απαραίτητα τεχνοκράτες, που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα και σε άλλες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες.

Σκέψεις για μετακινήσεις ή αντικαταστάσεις νυν μελών του υπουργικού συμβουλίου απορρίπτονται προς ώρας μιας και ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να προκαλέσει αναταράξεις σε μια ρευστή πολιτική περίοδο.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι και εκείνοι οι υπουργοί που έχουν διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι επιθυμία τους είναι να παραμείνουν στο πόστο τους ώστε να ολοκληρώσουν το έργο τους. Η αιτιολογία είναι σχεδόν όμοια για όλους και κινείται στον άξονα «αυτό γνωρίζω καλύτερα». Οι ενστάσεις διατυπώνονται κυρίως από υπουργούς και υφυπουργούς των παραγωγικών – οικονομικών αλλά και του ΥΠΕΞ.

Εκτός των θέσεων που μένει να καλυφθούν λόγω υποψηφιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση (Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη, Ηλιόπουλος στην Αθήνα) έχουν μείνει δύο θέσεις κενές μετά των ΑΝΕΛ. Η θέση που κατείχε η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά δεν αποκλείεται να μείνει ορφανή με μεταφορά αρμοδιοτήτων στον αναπληρωτή υπουργό εκτός και αν αξιοποιηθεί για την είσοδο στην κυβέρνηση στελέχους της κεντροαριστεράς. Αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και για το υφυπουργείο του Νάσου Ηλιόπουλου στο Υπουργείο Εργασίας.

Ασαφείς είναι προς ώρας οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για το Υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο κρατά την θέση του υπουργού μετά την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει τότε ότι θα ηγηθεί αυτός του υπουργείου μέχρι την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα στοιχήματα είναι υπέρ του αναπληρωτή Γιώργου Κατρούγκαλου αλλά δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη μια τέτοια εξέλιξη.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του Αλέξη Τσίπρα είναι η θέση της Κατερίνας Νοτοπούλου. Το Μακεδονίας – Θράκης δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε ηλεκτρική καρέκλα για τον διάδοχό της καθώς θα έχει προηγηθεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι ο πρωθυπουργός αναζητά τον κατάλληλο υποψήφιο ο οποίος και θα αποδεχθεί την πρόταση.

Οδηγός για τον πρωθυπουργό στην αναζήτηση των νέων προσώπων για την κυβέρνηση του φαίνεται να είναι η Μυρσίνη Ζορμπά. Η υπουργός Πολιτισμός κρίνεται θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου πιστώνοντας της αλλαγή νοοτροπίας στο υπουργείο και αποτελεσματικότερη παρέμβαση χωρίς εντάσεις. Επιπλέον, η κ. Ζορμπά ανήκει σε πολιτικό ρεύμα με το οποίο ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να συνεχίσει τον «γόνιμο διάλογο»

Πληροφορίες πάντως θέλουν να επιλέγεται και τουλάχιστον ένας εκ των συμμετεχόντων στην εκδήλωση για τις Πρέσπες στο Μέγαρο Μουσικής. Μένει να επιβεβαιωθούν.

By