Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Ευθύμιος Λέκκας: Σεισμικό Ντόμινο θα φέρει ο σεισμός στο Νεπάλ

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) προειδοποιήσε πως η ισχυρή δόνηση των 7,8 βαθμών στο Νεπάλ αναμένεται να προκαλέσει σεισμικό ντόμινο

lekkas

Από το Νεπάλ όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Ευθύμιος Λέκκας  δήλωσε πως “Ο σεισμός δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο
Ώς τώρα από τον Εγκέλαδο έχουν χαθεί τουλάχιστον 3.218 άνθρωποι και οι τραυματίες είναι 6.538. “Το σεισμικό γεγονός στη Νεπάλ ήταν 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Κεφαλονιά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτίμησε ακόμη ότι λόγω της σεισμικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι τα Ιμαλάια “θα σηκωθούν τουλάχιστον ένα μέτρο”.
Όπως εξήγησε εξάλλου στον ΣΚΑΪ o καθηγητής, ο σεισμός προήλθε από τη σύγκρουση της τεκτονικής πλάκας της Ασίας με την πλάκα Ινδίας.

Λόγω της σύγκρουσης υπάρχει πτύχωση πετρωμάτων και δημιουργήθηκαν τα Ιμαλάια.
Αυτή η ορεινή αλυσίδα προήλθε από χιλιάδες τέτοιους σεισμούς. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε σεισμικό κενό… Ένα από τα ρήγματα δεν είχαν σπάσει και υπάρχουν και άλλα δύο. Το ένα που δεν είχε σπάσει έδωσε και τον προχθεσινό σεισμό” τόνισε ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ.
Ο κ. Λέκκας είναι επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας στο Νεπάλ.