Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2020

Έκκληση Τσακαλώτου σε ΔΝΤ: Μην πιέζετε έναν αδύναμο

«Αυτός ο Δεκέμβρης είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το καλοκαίρι του 2015» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή επισημαίνοντας ότι «θα κριθούν πολλά και σημαντικά, θα κριθεί η δυνατότητα μας να πετύχει ο οδικός χάρτης που ανακοινώσαμε το ‘15».

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό χαρακτήρισε ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου λέγοντας ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα τρία κομμάτια -η συζήτηση για μεταρρυθμίσεις, οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018, η συζήτηση για το χρέος– θα ενωθούν, τονίζοντας πως όλες οι απαντήσεις θα έχουν δοθεί οι λεπτομέρειες μέχρι τον Ιανουάριο.

Σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε «μην πιέζετε τον αδύναμο παίκτη αλλά να πιέζετε αυτούς που εμποδίζουν την μείωση του χρέους».

Μάλιστα, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί απομόνωσης της κυβέρνησης είπε με ειρωνική διάθεση πως «τέτοια απομόνωση είχαμε να δούμε από τον γάμο της Γρέις Κέλυ και τον γάμο της Νταιάνας».

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αρκετά αισιόδοξος για την ανάπτυξη το 2017 και το 2018 με δεδομένο όμως ότι δεν θα αλλάξει ραγδαία το διεθνές περιβάλλον και ότι θα πρέπει να αλλάξει όμως το αναπτυξιακό μοντέλο και υποστήριξε ότι υπάρχουν αντισταθμίσεις που θα δικαιολογήσουν το 2,7%, ότι θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθεί η κατανάλωση.