Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2019

Εκτονώνεται η ένταση στα Διαβατά – Αποχωρούν σταδιακά οι μετανάστες

Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση έξω από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, καθώς αποχωρούν σταδιακά οι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εισρεύσει στην περιοχή ανταποκρινόμενοι σε ένα ψευδές κάλεσμα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ήδη έχει αναχωρήσει το πρώτο ναυλωμένο λεωφορείο με 50 άτομα, ενώ περίπου 300 μετανάστες έχουν ήδη εγγραφεί για να αποχωρήσουν και περιμένουν τα λεωφορεία για να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνταν.

 

 

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και την Ματίνα Ηρειώτου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση στα Διαβατά θα έχει εξομαλυνθεί έως αύριο

«Ελπίζω ότι τις επόμενες ώρες αν όχι αύριο η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι πρόσφυγες «παραπλανήθηκαν από fake news που διακινήθηκαν κατά κύριο λόγο από διακινητές ανθρώπων».

«Διαφωνούμε ότι πρόκειται για νέα Ειδομένη. Βάλτε μια φωτογραφία του 2016 της Ειδομένης και μια φωτογραφία του 2019 από τα Διαβατά και θα φανεί η διαφορά. Εννοώ ότι είναι υπερβολή. Το βασικό είναι να μην αφήσουμε να γίνει νέα Ειδομένη», σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν σήμερα για ακόμη μια φορά τα Διαβατά με πρόσφυγες και μετανάστες να συγκρούονται με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στην Ειδομένη.

 

 

 

Ενώ νωρίτερα το πρωί είχαν αρχίσει να αποχωρούν με λεωφορεία οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες από την περιοχή, λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι αναζοπυρώθηκε η ένταση στην περιοχή.

Πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να σπάσουν τον φραγμό της αστυνομίας και να προχωρήσουν προς την Ειδομένη.

 

 

 

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να οπισθοχωρήσουν, με τους μετανάστες να απαντούν πετώντας πέτρες και ανάβοντας φωτιές.

Παράλληλα, έγιναν και δύο συλλήψεις, με την πρώτη την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα επεισόδια στον χώρο, ενώ το δεύτερο άτομο, άνδρας ηλικίας περίπου 40 ετών, συνελήφθη εντός του κέντρου φιλοξενίας και εκτιμάται ότι ήταν ένας από τους υποκινητές των επεισοδίων.

Οι αστυνομικές αρχές, τέλος, προχώρησαν και στην προσαγωγή ενός ακόμη άντρα.

 

 

 

 

Από τον πετροπόλεμο τραυματίστηκε στο κεφάλι σύμφωνα με πληροφορίες ένας φωτογράφος, καθώς και ένα μικρό παιδί στο μάτι.

 

 

Οι πρόσφυγες ενωμένοι φώναζαν «open» αναφερόμενοι στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία.

 

 

By