Κυριακή, 26 Μαΐου, 2019

Εκτός εστιών τουλάχιστον 200 φοιτητές – Πώς το Airbnb έχει αλλάξει τα δεδομένα στέγασης

Εκτός φοιτητικών εστιών έμειναν φέτος τουλάχιστον 200 φοιτητές στην Αθήνα, παρότι πληρούσαν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η κατανομή δωματίων έχει ολοκληρωθεί εδώ και περίπου 20 μέρες, με τους… άστεγους φοιτητές να έχουν κάνει ήδη συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας.

Χθες, Τετάρτη έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας με κατάληψη της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αρκετοί από τους φοιτητές που έχουν αποκλειστεί φιλοξενούνται στα δωμάτια οικοτρόφων έως ότου βρεθεί μία λύση, ενώ άλλοι έχουν επιστρέψει στον τόπο διαμονής τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φοιτητές μένουν εκτός δωματίων, όμως φέτος ο αριθμός ήταν αρκετά υψηλότερος, γεγονός που δυσκολεύει την εύρεση λύσης από την πλευρά της κυβέρνησης για επίδομα ενοικίου.

Σύμφωνα με πηγές από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στις ελλιπείς υποδομές και την οικονομική κρίση, φέτος προστέθηκε και το Αirbnb.

Μέχρι πρότινος πολλοί δικαιούχοι αν και πληρούσαν τα κριτήρια, δεν έκαναν αίτηση για να πάρουν δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες και επέλεγαν λύσεις όπως η συγκατοίκηση. Η έλευση του Airbnb όμως και οι διαστάσεις που έχει λάβει σε μεγάλες πόλεις – που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών, έχει αλλάξει τα δεδομένα εκτοξεύοντας τα ενοίκια με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις, όχι όμως και η διαθεσιμότητα στις εστίες.

Σύμφωνα με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, εξετάζονται διάφορα σενάρια για την επίλυση του προβλήματος (σ.σ.: στο οποίο περιλαμβάνεται και η σίτιση), όμως η εκτόνωση σε ένα μεγάλο βαθμό πολύ πιθανόν να έρθει από τις μετεγγραφές. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο αριθμός των ενστάσεων που έγιναν δεκτές και σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδόν το 75% των ενστάσεων θα γίνουν δεκτές.
Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναμένει τα αποτελέσματα ελπίζοντας να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων δωματίου εστίας, μιας και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα επιστρέψει στην οικία του.

Πόσοι φοιτητές έμειναν εκτός εστιών:

ΕΜΠ: 70
•ΕΚΠΑ: 113
•ΑΠΘ: 170
•Πάντειο Πανεπιστήμιο: 11
•Πανεπιστήμιο Πειραιώς: 3
•Πανεπιστήμιο Πατρών: 148
•ΤΕΙ Κρήτης: 15

By