Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020

Ελλάδα – Κίνα στη μάχη του λαθρεμπορίου καπνού

Η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού στο επίκεντρο της διήμερης συνάντησης αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κίνας.

kapnos.apnosΗ συνάντηση ολοκληρώθηκε την Τετάρτη και τη συντόνισε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Στη διημερίδα αυτή έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της OLAF, εξαμελής αντιπροσωπεία από την υπηρεσία πάταξης του λαθρεμπορίου της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της ΛΔ Κίνας και της Κρατικής Διοίκησης Μονοπωλίου Καπνικών της Εθνικής Εταιρείας Καπνικών της Κίνας, εκπρόσωποι της Τελωνειακής Υπηρεσίας, της ΕΛΑΣ από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου και την Οικονομική Αστυνομία, του ΣΔΟΕ, του Λιμενικού Σώματος, του Γενικού Χημείου του Κράτους και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της διημερίδας, τονίστηκε ιδιαίτερα η στρατηγικής σημασίας θέση της Ελλάδας στον χάρτη, για την πάταξη του λαθρεμπορίου και ειδικότερα του Πειραιά, ως πύλης εισόδου τόσο νόμιμων όσο και παράνομων εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή “Ένωση.

Αναλυτικότερα, επισημάνθηκε ο ρόλος της OLAF στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, των αρμόδιων ελεγκτικών σωμάτων της Ελλάδας, καθώς και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς όσον αφορά τον συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών.

Να σημειωθεί, ότι το 2015, από τότε που άρχισε να λειτουργεί η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, οι κατασχέσεις τσιγάρων σημείωσαν αύξηση 48,1% σε σχέση με το 2014.

Ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης κατά την έναρξη των εργασιών της διημερίδας, αναφέρθηκε στην «καθοριστική συμβολή των μικτών κλιμακίων ελεγκτικών σωμάτων στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη διασφάλιση των συμφερόντων της Ελληνικής Πολιτείας» και τόνισε την άριστη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ακόμη, ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε ότι «τα μικτά κλιμάκια μπορούν να επιχειρούν σε όλο το έδαφος της Ελληνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων και των τελωνείων, δεδομένου ότι οι ομάδες αυτές αποτελούνται από μέλη του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, τελωνειακούς, στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΓΔΕ, του Λιμενικού Σώματος και της ΕΛΑΣ».

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στις επιτυχίες που σημειώθηκαν στην πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών, στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΓΕΓΚΑΔ με την OLAF, το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016, με κατασχέσεις τσιγάρων που θα κόστιζαν στη χώρα πάνω από 23 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια και τις ελλείψεις που υπάρχουν, ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε ότι απαιτείται συλλογική δράση για την αντιμετώπιση του διεθνούς λαθρεμπορίου και υπογράμμισε ότι σε αυτό τον τομέα ο ρόλος της OLAF είναι κρίσιμος, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών και επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί παράγοντα – κλειδί στην πάταξη του λαθρεμπορίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)