Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έλλειμμα 513 εκατ. ευρώ στα έσοδα – Καμπανάκι κινδύνου στο Υπουργείο Οικονομικών

Χαμηλότερες των προσδοκιών οι εισπράξεις του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού που φέρνουν τον «κόφτη» μισθών και συντάξεων όλο και πιο κοντά.

ellada-eyrv

Έξω κατά 513 εκατ. ευρώ έπεσαν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών για τα έσοδα τον Ιούλιο φέρνοντας πιο κοντά την απειλή ενεργοποίηση του αυτόματου κόφτη μισθών και συντάξεων.

Το γεγονός, δε, ότι τον φετινό Ιούλιο τα έσοδα ήταν λιγότερα κατά 741 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2014 εγείρει ερωτήματα για τα αποτελέσματα της φορομπηχτικής πολιτικής και των χαρατσιών.

Ωστόσο σε επίπεδο επταμήνου, ως περιτύλιγμα της αποτυχίας, το υπουργειό Οικονομικών μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει (ακόμα) καταφέρει να βρίσκεται πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού. Με μια βασική διαφορά: Τον Ιούνιο το «μαξιλαράκι» για να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του κόφτη – θα ενεργοποιείται όταν θα υπάρχουν ελλείμματα – ήταν της τάξης περίπου των 800 εκατ. ευρώ ενώ μετά τον Ιούλιο περιορίστηκε στα 260 εκατ. ευρώ. Και μπορεί τα στοιχεία να είναι προκαταρκτικά, εντούτοις επειδή δεν γίνονται θαύματα, η υστέρηση των εσόδων στην καλύτερη περίπτωση να περιοριστεί ελαφρά κάτω από το μισό δισ. ευρώ.

Κατά πληροφορίες τα στοιχεία από το Γενικο Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Ιούλιο μπήκαν στα ταμεία 4,854 δισ. ευρώ ενώ ο στόχος για τα καθαρά έσοδα ήταν 5,367 δισ. ευρώ – μια διαφορά 513 εκατ. ευρώ ή μια υστέρηση της τάξης του 9,56% έναντι του στόχου.

Η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων αναδεικνύει την παράμετρο των αυξημένων επιστροφών φόρου, χωρίς όμως να μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα εάν απλώς οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ χαλάρωσαν (αντίστροφα μπορεί να πει κανείς ότι επιτάχυναν) τις διαδικασίες επιστροφών ή το ύψος των επιστρεφόμενων φόρων έχει υποεκτιμηθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού.

Από τις αρχές του έτους η ΓΓΔΕ έχει πραγματοποιήσει επιστροφές φόρου 1,860 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος των επιστροφών ήταν στο 1,5 δισ. ευρώ. Η ίδια εικόνα καταγράφηκε και τον Ιούλιο οπότε και οι επιστροφές έφτασαν τα 388 εκατ. ευρώ έναντι 208 εκατ. ευρω που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, μια αύξηση, δηλαδή, της τάξης του 86,54%.

Ακόμα, όμως, και αν δεχθεί κανείς ότι ένα μεγάλο μερίδιο της «τρύπας» οφείλεται στις επιστροφές φόρων, εξακολουθούν να «περισσεύουν» 333 εκατ. ευρώ με πηγές να δείχνουν προς την κατεύθυνση των τελωνειακών εσόδων υποστηρίζοντας ότι οι εισπράξεις των εφοριών πήγαν σχετικά καλά.

Το παρήγορο στοιχείο είναι ότι στο επτάμηνο, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού κρατήθηκαν πάνω από το στόχο στα 25,811 δις ευρώ έναντι 25,550 δις ευρώ που απαιτούσε ο προϋπολογισμός. Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά καθώς εντός Αυγούστου αναμένεται να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και -με τις συντάξεις κομμένες- ο φόρος θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβρη.

Η αποτυχία της λογικής των περισσότερων φόρων

Ένα δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι το γεγονός ότι οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν οδηγούν οπωσδήποτε σε περισσότερα έσοδα. Χαρακτηριστική απόδειξη ο φετινός Ιούλιος. Η σύγκριση με τα έσοδα του περυσινού και του προπέρσινου Ιουλιου και παρά το πρωτοφανές κύμα κατασχέσεων από την ΓΓΔΕ είναι αποκαλυπτική:

– 5,595 δις ευρώ τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο του 2014
– 5,029 δις ευρώ τα καθαρά έσοδα τον Ιούλιο του 2015 , τον πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls
– 4,854 δις ευρώ τον Ιούλιο του 2016 όταν μόνο από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και την πληρωμή της πρώτης δόσης με αυξημένες προκαταβολές και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε έσοδα 1,2 δις ευρώ.