Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020

Έλον Μασκ: Σαουδαραβικό επενδυτικό κεφάλαιο πίσω από την πιθανή έξοδο της Tesla από το Χρηματιστήριο

Ο συνιδρυτής της εταιρείας αποκαλύπτει τί τον ώθησε στην πρόταση που έχει διχάσει τους επενδυτές τόσο στην Tesla όσο και στη Wall Street.

Ο Elon Musk αποκάλυψε μερικές ακόμα λεπτομέρειες σχετικά με την πρότασή του να βγει η Tesla από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση ιστολογίου του την περασμένη Δευτέρα επεσήμανε ότι το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Σαουδικής Αραβίας τον έχει προσεγγίσει αρκετές φορές, ζητώντας απ’ αυτόν να βγάλει τη γνωστή εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων από το χρηματιστήριο.

Επιπλέον, ο Musk ανέφερε ότι το ποσό των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων που φημολογείται ότι είναι μια πιθανή τιμή για μια τέτοια ενέργεια είναι «πολύ φουσκωμένο», καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι τα δύο τρίτα των σημερινών επενδυτών θα επιλέξουν να κατέχουν μερίδιο στην εταιρεία και εκτός χρηματιστηρίου.

Αν και το σαουδαραβικό επενδυτικό κεφάλαιο είναι ο γνωστότερος και πιθανότερος εταίρος για την πρωτοβουλία του Musk να θέσει την Tesla εκτός χρηματιστηριακής αγοράς, ο ίδιος λέει ότι το συγκεκριμένο fund δεν είναι και ο μοναδικός τέτοιος εταίρος.

«Συνεχίζω να έχω συζητήσεις με το σαουδαραβικό επενδυτικό κεφάλαιο και παράλληλα συζητάω και με άλλους επενδυτές, κάτι που πάντα σχεδίαζα να κάνω εφόσον θα ήθελα η Tesla να συνεχίσει να διαθέτει μια ευρεία βάση επενδυτών», έγραψε ο Musk.

Ο επικεφαλής της Tesla και το επενδυτικό κεφάλαιο της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2017, όπως λέει ο ίδιος, και στη συνάντηση εκείνη το fund εξέφρασε το ενδιαφέρον του για να διαφοροποιήσει τις συμμετοχές του. Ο επενδυτικός όμιλος κατέχει ήδη μερίδιο 5% στην Tesla.

Στις 31 Ιουλίου, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν ξανά και ο διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κεφαλαίου «εξέφρασε τη λύπη του» που ο Musk δεν είχε κινηθεί προς την κατεύθυνση εξόδου της εταιρείας από το χρηματιστήριο, ενώ εξέφρασε εκ νέου και την υποστήριξή του προς μια τέτοια ενέργεια.

«Έφυγα από τη συνάντηση της 31ης Ιουλίου μην έχοντας καμιά αμφιβολία ότι θα μπορούσε να κλειστεί μια συμφωνία με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και ότι ήταν απλώς θέμα επίσπευσης της διαδικασίας», δήλωσε ο Musk. «Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο έκανα λόγο για ‘εξασφαλισμένη χρηματοδότηση’ στην ανακοίνωση της 7ης Αυγούστου».

Ο λόγος που ανήρτησε το γνωστό tweet της περασμένης εβδομάδας είναι, όπως λέει, επειδή αισθάνθηκε πως όλοι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν την ίδια πληροφόρηση την ίδια στιγμή. Καμία ενέργεια δεν θα αναληφθεί προτού υποβληθεί μια τελική πρόταση, η οποία θα επεξηγεί τη φύση και την πηγή της χρηματοδότησης.

Η ανάρτηση του Musk απαντά πράγματι σε κάποια ερωτήματα, αλλά μάλλον δεν θα ικανοποιήσει όλους τους επενδυτές. Μάλιστα, ένας επενδυτής έχει ήδη υποβάλλει αγωγή εναντίον του για το επίμαχο «τιτίβισμα» και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εξετάζει το πώς ακριβώς έγινε η ανακοίνωση.

By