Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ένα δισ. feature phone θα πουληθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια

Σε αντίθεση με την αγορά των smartphones, η οποία συρρικνώθηκε το 2018, η αγορά των παραδοσιακών τηλεφωνικών συσκευών, γνωστών κι ως feature phones, συνεχίζει να αυξάνεται τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της Counterpoint Research το 2019 αναμένεται να πουληθούν λίγο παραπάνω από 400 εκατομμύρια τηλέφωνα αυτού του τύπου. Μάλιστα, η ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί με τις αποστολές των feature phones να υπολογίζεται ότι θα φτάσουν το ένα δισ. μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Της ανάπτυξης θα ηγηθούν οι αγορές της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής, καλύπτοντας σχεδόν τα τρία τέταρτα του μεριδίου αγοράς για το 2019, σύμφωνα με τον Πήτερ Ρίτσαρντσον, Διευθυντή Έρευνας της Counterpoint Research.

«Στις αγορές της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής οι αποστολές των feature phones θα φτάσουν περί τα 800 εκατ. από το ένα δις. που θα διακινηθούν παγκοσμίως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα feature phones αναμένεται να δημιουργήσουν έσοδα ύψους 16 δισ. δολαρίων αθροιστικά, μέσα στην επόμενη τριετία», αναφέρει ο κ. Ρίτσαρντσον.

feature phones

Ενώ η Ινδία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά από πλευράς όγκου πωλήσεων τέτοιου τύπου τηλεφώνων, ακολουθείται κατά πόδας από το Μπαγκλαντές και τη Νιγηρία. Στην αφρικανική αγορά μάλιστα τα εμπορικά σήματα που κυριαρχούν είναι τα Ιtel και το TECNO.

Ωστόσο στην επιτυχία των feature phones συνέβαλε αισθητά και η αναβίωση των γνωστών Nokia. Στην ινδική αγορά βέβαια, κυριαρχούν και τα δημοφιλή Jio Phone, τα έξυπνα τηλέφωνα που συνδυάζουν έναν επεξεργαστή κι ένα λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζει τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά ενός smartphone σε ένα παραδοσιακό τηλεφώνου. Το Jio Phone χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα KaiOS. Η KaiOS μάλιστα διευρύνει μάλιστα την εμβέλειά της στην Αφρική. Στην πρόσφατη τεχνολογική έκθεση Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, η KaiOS ανακοίνωσε συνεργασία της με την αφρικανική Orange για να λανσάρει τα κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό σύστημα KaiOS αξίας 20 δολαρίων, σε 16 ακόμα χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που πολλές αγορές παγκοσμίως προτιμούν τέτοιου είδους «απαρχαιωμένα» τηλέφωνα.

Βασικότερος παράγοντας σύμφωνα με πηγές της αγοράς είναι η προσιτή τιμή τους, η οποία δίνει την δυνατότητα να τα προμηθευτούν ακόμα και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού.

Υπάρχουν περισσότεροι από 3 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που ζουν με εισόδημα μικρότερο από 2,50 δολάρια ΗΠΑ ανά ημέρα. Αυτοί οι άνθρωποι φυσικά και δεν έχουν τα λεφτά για ένα smartphone, ούτε για τις υπηρεσίες δεδομένων που απαιτεί η χρήση του κάθε smartphone. Ένα απλό παραδοσιακό τηλέφωνο σε συνδυασμό με τις βασικές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας είναι η καλύτερη δυνατή ευκαιρία γι αυτούς.
Ταυτόχρονα η ενσωμάτωση των 4G δικτύων σε αυτά τα τηλέφωνα αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που θα συμβάλλει στην άνοδο των πωλήσεών τους.

Επιπλέον, τις πωλήσεις τέτοιου είδους τηλεφώνων  ωθεί και η ανάγκη για ανθεκτικότητα αλλά και για διάρκεια, δύο κριτήρια που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία κατά την επιλογή μιας συσκευής από τους χρήστες. Στην περίπτωση των feature phones και τα δύο παραπάνω είναι πολύ πιο αποδοτικά σε σχέση με οποιοδήποτε smartphone.

«Οι αναδυόμενες αγορές της Ινδίας και της Νιγηρίας έχουν το μεγαλύτερο αριθμό ατόμων χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, το τηλέφωνο παραμένει ένα σημαντικό μέρος της ζωής των ανθρώπων και σε αυτές τις περιοχές. Εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτροδότησης ο χρήστης αναγκάζεται να φορτίζει το κινητό του σε δημόσιους ή κι ιδιωτικούς σταθμούς φόρτισης. Γι’ αυτό το λόγο η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας παίζει βασικό ρόλο» συμπληρώνει ο αναλυτής Βάρουν Μίσρα.

By