Τετάρτη, 18 Ιουλίου, 2018

Ενας υπουργός – ναυάγιο

Μόνο με τη «θυσία» του Παναγιώτη Κουρουπλή, εκτιμούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορεί η κυβέρνηση να ανακόψει την θύελλα που έχει ξεσπάσει στον απόηχο της βύθισης του Αγία Ζώνη, ενώ οι αντιδράσεις του φτάνουν μέχρι το… Μαξίμου.

«Αν ο Τσίπρας μπορούσε να γυρίσει πίσω το χρόνο είναι βέβαιο ότι θα απομάκρυνε τον Κουρουπλή από τη θέση του» λέει στο THETOC πρώην υπουργός της κυβέρνησης,  και υπενθυμίζει ότι ο Πρωθυπουργός ανέλαβε χρέη υπουργού Ναυτιλίας στη έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή καθώς υπέδειξε στον υπουργό πως έπρεπε να κινηθεί για να επιδείξει έστω και καθυστερημένα έργο.

Γεγονός είναι ότι η υπόθεση όχι μόνο φαίνεται να «ξεφουσκώνει», αλλά αντίθετα οι χειρισμοί του Παναγιώτη Κουρουπλή «βυθίζουν» περαιτέρω την πολιτική του αξιοπιστία και προκαλούν εκνευρισμό στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι πίστευαν ότι με τη χθεσινή του παρουσία στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έπειτα μάλιστα από αίτημα του, ο κύκλος κριτικής θα έκλεινε και η κυβέρνηση θα έκλεινε τουλάχιστον αυτό το μέτωπο.

Οι εκτιμήσεις όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά αντίθετα αναμένεται νέος γύρος σφοδρής αντιπαράθεσης αύριο στη Βουλή κατά την συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για τα όσα έκανε και δεν έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μετά τη βύθιση του δεξαμενοπλοίου.

Υπεύθυνος για την νέα αυτή τροπή είναι ο ίδιος ο Παναγιώτης Κουρουπλής. Ο υπουργός Ναυτιλίας επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις καθυστέρηση που υπέδειξε το υπουργείο αναφορικά με την υποβολή αιτήματος για την εμπλοκή του πλοίου του EMSA (Ευρωπαικός Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας) στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ισχυρίστηκε αρχικά ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο πλοίο.

Λίγες ώρες αργότερα τον διέψευσε η εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού αντιτείνοντας ότι υπάρχουν 16 πλοία διαθέσιμα εντός 24 ωρών υπό την υποβολή του αιτήματος.

Σήμερα ο υπουργός έδωσε νέες εξηγήσεις λέγοντας ότι το κοντινότερο πλοίο ήταν στην Μάλτα και θα χρειάζονταν 3,5 ημέρες για να φτάσει στον Πειραιά.

Κάκιστη εντύπωση προκάλεσε και η εικόνα με τη συγγενή του Παναγιώτη Κουρουπλή και συνεργάτη του που τρόλαρε τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα που ήταν στο βήμα της Βουλής.

Ο υπουργός επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι πρόκειται για πρόσωπο εμπιστοσύνης του, ξέχασε όμως τι δήλωνε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή που κατήγγειλε την οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό.

Η ολιγωρία του υπουργού, αλλά κυρίως οι δηλώσεις και οι αντιφάσεις του έχουν φέρει σε μεγάλη αναταραχή την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνητικού κόμματος, η οποία αδυνατεί να του προσφέρει κάλυψη.

Η δυσφορία και ο προβληματισμός για τους χειρισμούς του ήταν έκδηλες  στην κλειστή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε χθες το πρωί στη Βουλή.  Είχαν κληθεί οι βουλευτές της επιτροπής Περιβάλλοντος για να ενημερωθούν σχετικά προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αντίπαλο στρατόπεδο. Τελικά όμως παρέστησαν πάνω από 50 βουλευτές.

Κοινή ήταν η άποψη ότι η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη και μάλιστα σε ένα ζήτημα όπως η προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί συστατικό στοιχείο του προγράμματος του κόμματος.

«Δεν μπορούμε να καταδιώκουμε την Eldorado στις Σκουριές για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και ταυτόχρονα να αφήνουμε την πετρελαιοκηλίδα να «μαυρίζει» τον Σαρωνικό» έλεγε στο THETOC  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Κατά πληροφορίες υπήρξε εκνευρισμός όταν ο υπουργός ξεκίνησε για μια ακόμα φορά να επαναλαμβάνει τι συνέβη λεπτό προς λεπτό από την βύθιση του δεξαμενοπλοίου.

Βουλευτές απάντησαν ότι δεν τους ενδιαφέρει το χρονικό του συμβάντος αλλά τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που πήρε το υπουργείο.

Στην ερώτηση γιατί η κατάσταση ξέφυγε ο Παναγιώτης Κουρουπλής φέρεται να απάντησε ότι δεν υπάρχει επικοινωνιακός μηχανισμός ώστε να αντικρούσει υπερβολές και ανακρίβειες της άλλης πλευράς.

Αν κρίνει κανείς πάντως τα όσα έλεγαν αργότερα βουλευτές στο διαδρόμους του Κοινοβουλίου, οι εξηγήσεις του υπουργού δεν έγιναν αποδεκτές.

By