Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2020

Ένταση μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας

Αφορμή η σύλληψη Ιάπωνα κατασκόπου στην Κίνα.

kina astinomiaΑνεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, οι οποίες, ούτε ή άλλως, ουδέποτε μπορούσαν να χαρακτηριστούν «φιλικές». Οι κινεζικές αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάρος ενός Ιάπωνα με την υποψία ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Η απάντηση του υπουργείου επιβεβαιώνει την πληροφορία που είχε μεταδώσει την Παρασκευή το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, προσθέτοντας ότι έχει ενημερωθεί για την υπόθεση η πρεσβεία της Ιαπωνίας. Την Πέμπτη η ιαπωνική κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει συλληφθεί στην Κίνα ένας Ιάπωνας, χωρίς να διευκρινίσει για τι κατηγορείται. Όταν ρωτήθηκε αν είναι ύποπτος για κατασκοπεία, ο υπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα υπογράμμισε ότι η Ιαπωνία δεν ασκεί κατακοπεία σε βάρος καμίας χώρας.

Οι σχέσεις μεταξύ Τόκιο και Πεκίνου είναι τεταμένες επειδή και οι δύο χώρες διεκδικούν τα ακατοίκητα νησιά Σενκάκου (που στα κινεζικά αποκαλούνται Ντιαογιού), τα οποία σήμερα ελέγχονται από την Ιαπωνία.
Ο συλληφθείς είναι περίπου 60 ετών και επρόκειτο να μείνει στο Πεκίνο για 5 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουλίου, όμως δεν επέστρεψε στην Ιαπωνία και δεν απαντά στο κινητό τηλέφωνό του, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo. Πέρσι είχαν συλληφθεί τουλάχιστον δύο Ιάπωνες με την κατηγορία της κατασκοπείας.

By