Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2020

Ένταση στη συζήτηση για το μνημόνιο

Η συζήτηση ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας λόγω του καυγά  Σαμοΐλη – Φίλη

vouli

Κάτω από ένταση εξελίσσεται η συζήτηση επί του κειμένου της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Με το καλημέρα υπήρξαν διαφωνίες για το αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας. Τελικά, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Υπέρ της διαδικασίας τοποθετήθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και οι ειδικοί αγορητές Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝ.ΕΛ.) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Παρωδία που προσβάλει το ρόλο του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και τάχθηκε κατά του κατεπείγοντος. Κατά τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

 

Η κοινή συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί και τελικά ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:45.

Για περίπου μία ώρα ο προεδρεύων Στέφανος Σαμοΐλης διαφωνούσε με βουλευτές, ενώ αρπάχτηκε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο κ. Φίλης πρότεινε να οριστεί συγκεκριμένη ώρα και ο προεδρεύων επέμενε ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής «Να ψηφίσουμε χρόνο λήξης της συνεδρίασης», τόνισε ο κ. Φίλης και πρότεινε να λήξει στις 4 το μεσημέρι, ωστόσο  ο κ Σαμοΐλης απέρριπτε την πρόταση, στηριζόμενος στον Κανονισμό της Βουλής, κάνοντας τον κ. Φίλη έξαλλο.

Ο κ. Φίλης είπε να διεξαχθεί η διαδικασία με καθαρό τρόπο, χωρίς αναβλητικότητα, να είναι σαφής. «Ο πρώτος κανόνας είναι το πότε τελειώνει μία διαδικασία ώστε να μοιραστεί ο χρόνος  και να μιλήσουν όλοι, αλλά το θέμα είναι πότε τελειώνει η διαδικασία. Γιατί έτσι παρακάμπτεται δια της πλαγίου το κατεπείγον» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης προκαλώντας την αντίδραση του κ. Σαμοΐλη. «Κάνετε πρόταση μομφής στο προεδρείο;» αναρωτήθηκε με τον κ. Φίλη ανταπαντά πως «αν δεν βάλετε ώρα θα δουμε πράγματα για γέλια το βράδυ».

By