Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έως το τέλος του 2019 οι Υπηρεσίες μιας Στάσης για όλες τις επιχειρήσεις

Σε Υπηρεσίες Μίας Στάσης και Σημεία Μίας Επαφής για τις εταιρείες, όλων των νομικών μορφών θα μετεξελιχθούν έως το τέλος του 2019 όλα τα Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Κ.Υ.ΕΠΙΧ.) των Επιμελητηρίων όλης της χώρας.

Το σχετικό έργο το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 2,98 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο από τη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) έχει ως στόχο την επίτευξη της απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών και τη μείωση του διοικητικού φόρτου, τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και για τα επιμελητήρια και τις λοιπές εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες.

Με άξονα τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού και διοικητικού πλαισίου, που θα ευνοεί τις επιχειρήσεις και την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας, αλλά και τη δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια, γραφειοκρατικές και διοικητικές επιβαρύνσεις για τους υφιστάμενους και δυνητικούς επιχειρηματίες, εκτιμάτε ότι η μετεξέλιξη όλων των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων των Επιμελητηρίων της χώρας σε One-stop-shop θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια και επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το πλάνο της μετεξέλιξης των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων αφορά στην αναβάθμιση των Κέντρων αυτών αναφορικά με την παροχή όλων των αναγκαίων πληροφοριών και την υποστήριξη των εταιρειών κάθε νομικής μορφής, στη διεκπεραίωση διαδικασιών δημοσίου δικαίου, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης .

Συνοπτικά, το έργο προβλέπει:

– Την πρόσληψη Συμβούλου για την υποστήριξη και την υλοποίηση του έργου.

– Τη δημιουργία κεντρικής δομής οργάνωσης και υποστήριξης των Κ.Υ.ΕΠΙΧ., η οποία θα αναλάβει την συνεχή παρακολούθηση, αξιολόγηση και συνεχή ανατροφοδότηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του έργου των Κ.Υ.ΕΠΙΧ.

– Τη διεξαγωγή πέντε δυναμικών μελετών και επεξεργασία προτάσεων, σε μείζονα θέματα επιχειρηματικότητας, για την απλοποίηση των διοικητικών υποθέσεων με γνώμονα τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα εν γένει στη χώρα μας.

– Την δημιουργία και επικαιροποίηση δεκαπέντε δυναμικών οδηγών άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλο το φάσμα σχετικών διοικητικών θεμάτων (π.χ. αδειοδότησης, εθνικό-κοινοτικό πλαίσιο λειτουργίας, γνωστοποίηση λειτουργίας, κ.α.) και τη συνεχή καθοδήγηση των στελεχών των ΚΥΕΠΙΧ για την βέλτιστη απόκριση σε εξειδικευμένα ερωτήματα από τις επιχειρήσεις.

– Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας (διαδικτυακή πύλη, υποσύστημα αιτημάτων, υποσύστημα ticketing, υποσύστημα μητρώου, υποσύστημα διαχείρισης ψηφιοποιημένων εγγράφων, υποσύστημα on line επικοινωνίας εμπλεκόμενων μερών, διασύνδεση με τρίτα συστήματα κλπ), μέσω της οποίας θα επιτρέπεται η υποστήριξη των στελεχών των Κ.Υ.ΕΠΙΧ. και των επιχειρηματιών με στόχο την, μεσοπρόθεσμα, «paperless» διευθέτηση και διαχείριση των αιτημάτων-ζητημάτων των επιχειρήσεων σε πάσης φύσης διεκπεραίωση διοικητικών ζητημάτων σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.

-Τη δημιουργία e-βιβλιοθήκης, ψηφιοποίηση των προαναφερθέντων μελετών-οδηγών και ανάπτυξη ψηφιακού ενημερωτικού – εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο θα προορίζεται για το προσωπικό των Κ.Υ.ΕΠΙΧ. και των επιχειρήσεων.

Τέλος στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται και πρόγραμμα κατάρτισης 200 στελεχών των Κ.Υ.ΕΠΙΧ. σε μία σειρά αντικειμένων που άπτονται του ρόλου και των καθηκόντων τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By