Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επενδύσεις 1,2 δισ. σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων ως το 2018

Στο μεγάλο ευρωπαϊκό στοίχημα των υψηλών ταχυτήτων 5G μέχρι το 2020 επενδύουν οι ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ακόμα κι εν μέσω κρίσης ζητώντας παράλληλα ένα φιλικότερο προς επενδύσεις περιβάλλον και μια παραγωγική συνεργασία με την δημόσια διοίκηση για να προλάβει η χώρα το τρένο της ψηφιακής ανάπτυξης.

 Μόνο το 2016 επενδύθηκαν 340 εκατ. ευρώ ενώ τα τρία τελευταία τρίμηνα το ύψος των επενδύσεων αντιστοιχεί στο 49% του EBITDA των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ή στο 19% των εσόδων τους από υπηρεσίες, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος στην ομιλία του στο 7ο συνέδριο Mobile ConnectedWorld που διεξήχθη την Πέμπτη στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

«Βγαίνουμε με δυσκολία από την κρίση, όμως υπάρχει ελπίδα, υπάρχει ρεαλισμός και σε αυτή τη βάση σχεδιάζονται οι επόμενες κινήσεις των εταιρειών. Έως το 2018 θα δρομολογηθούν επενδύσεις 1.2 δισ. ευρώ ενώ υπολογίζονται στο σχεδιασμό επιπλέον 4.49 δισ. ευρώ έως το 2020 σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και επαρκούς χωρητικότητας με έμφαση στην εξάπλωση των ασύρματων δικτύων 4G σε όλη την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά αναλύοντας την παρούσα οικονομική συγκυρία.

AdTech AdΤα ελληνικά σχέδια είναι σύμφωνα με το μεγάλο στοίχημα της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ, η οποία στοχεύει στην πιλοτική εμπορική διάθεσή του δικτύου 5G έως το 2020 και βασίζονται στην ανάπτυξη των δικτύων 4G και 4.5G για τον σχεδιασμό των έξυπνων πόλεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του ανωτέρου στόχου, σύμφωνα με τον κ.  Στεφανόπουλο είναι να διαμορφωθεί ένα φιλικότερο προς τις επενδύσεις περιβάλλον, ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των επενδύσεων και να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία αλλά και μια παραγωγική συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση ώστε να καταφέρει η χώρα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Η ψηφιακή τεχνολογία μοχλός ανάπτυξης για το επιχειρείν

Τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, άλλωστε, όπως επεσήμανε ο κ. Στεφανόπουλος μπορούν να αναβαθμίσουν την παροχή υπηρεσιών των επιχειρήσεων αυξάνοντας αισθητά τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Με την βοήθεια των τεχνολογιών πληροφορικής κι επικοινωνιών ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορούν να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους, την εξωστρέφεια τους και συνολικά την ανταγωνιστικότητά τους. Ένα από τα προνομιακά πεδία για την ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών ικανών να αναβαθμίζουν την εμπειρία του επισκέπτη αυξάνοντας κατ” επέκταση και τα έσοδα είναι και ο τουριστικός κλάδος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Στεφανόπολος «αν θέλεις να δώσεις μια νέα εμπειρία στον επισκέπτη ενός νησιού θα πρέπει να έχεις αναπτύξει νέα δίκτυα».

Τέλος ο γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην νέα εποχή που ξεκινάει με την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής (roaming) στην Ευρώπη από τις 15 Ιουνίου, εξέλιξη που συνεπάγεται, μεταξύ άλλων ότι ο χρήστης π.χ. στη Β. Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει πάροχο από τη Βουλγαρία όπου οι χρεώσεις και ο ΦΠΑ είναι χαμηλότερος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα και τα έσοδα των εγχώριων παρόχων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών όταν το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τη νομική πράξη που θέτει το ανώτατο όριο χρεώσεων μεταξύ των παρόχων ώστε να είναι δυνατή η περιαγωγή σε ολόκληρη την Ευρώπη, όρισε και κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις. Παρότι δεν θα υπάρχουν μεν χρονικά όρια στις τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του κινητού ή στην κατανάλωση όγκου δεδομένων θα προβλεφθούν δικλίδες ασφαλείας ώστε να μη γίνεται κατάχρηση της περιαγωγής από τους καταναλωτές.

Στη βάση αυτή η Κομισιόν πρόσθεσε πρόσφατα και νέα μέτρα «πρόληψης», ώστε να μη στερούνται οι εγχώριοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έσοδα από τη χρήση (φθηνότερων) καρτών SIM από εταιρείες άλλων κρατών-μελών, χωρίς χρεώσεις roaming.

Για παράδειγμα, αν κάποιος συνδρομητής είναι κάτοικος Αθήνας ή Παρισιού και για έναν ολόκληρο χρόνο χρησιμοποιεί μια κάρτα SIM που έχει αγοραστεί στο Ταλίν, ενώ ο ίδιος δεν έχει πάει ποτέ στην Εσθονία, τότε θα είναι πολύ εύκολο να ανιχνευθεί η απάτη.

By