Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επετειακή Σύνοδος Κορυφής στη Ρώμη

Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών συναντώνται σήμερα στη Ρώμη, στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής.

Εξήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, τα μέλη της ΕΕ θα κάνουν απολογισμό της έως τώρα πορείας της Ενωσης, αλλά θα αποφασίσουν και για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον και πώς θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στον ίδιο χώρο όπου είχαν υπογραφεί οι Συνθήκες το 1957, στο Καπιτώλιο, και θα υπογραφεί η Διακήρυξη της Ρώμης. Ομιλίες θα απευθύνουν ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την οικογενειακή φωτογραφία και το γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε να περιληφθεί στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης και αναφορά για το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά. Ομως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα, στο κείμενο προστέθηκε αναφορά στην ανάγκη της βιώσιμης ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας.

Σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης που παρουσίασε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα για «ενότητα» των «27» ως απάντηση στις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επισημαίνονται τέσσερις στόχοι/προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία: μια Ευρώπη που θα είναι ασφαλής, ευημερούσα, κοινωνική και ισχυρότερη στην παγκόσμια σκηνή.

Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς. Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση, η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By