Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιμένει το Μαξίμου: «Πετύχαμε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πάνω στους στόχους του Ιουλίου»

Η μεταρρύθμιση διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, υποστηρίζει το Μαξίμου

megaro maximou

Κύκλοι του Μαξίμου επιμένουν ότι «η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου», παραβλέποντας την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δισεκ. ευρώ, και το κύμα αντιδράσεων απ’ όλες τις κοινωνικές επαγγελματικές ομάδες.

Ενόψει της ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση, (κατατίθεται το Σάββατο και αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή), κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για μια νομοθετική πρόταση που «βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου».

«Είναι όπλο στη φαρέτρα μας για τη διαπραγμάτευση η ψήφιση του νομοσχεδίου» σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

«Η μεταρρύθμιση διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, προστατεύει τους πιο αδύναμους, κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» υποστηρίζει το Μαξίμου.

Τονίζουν ότι αυτή η νομοθετική πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και στις οποίες, όπως αναφέρουν, θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση – για μια ακόμα φορά – των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης.

«Οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο κοινωνικής καταστροφής, έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να υπονομεύσουν την διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «επιχείρησαν να υποκινήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης», «χαρακτήρισαν την κατάθεση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ως μονομερή ενέργεια έναντι των δανειστών, και έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να το αποσύρει, προκειμένου να μην προκληθεί εμπλοκή στην διαπραγμάτευση».

«Η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει προληπτικά μέτρα για το 2018», τόνισε στο μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στο επίμαχο πακέτο «κάβα» που απαιτεί το ΔΝΤ επιμένοντας σε θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Βούτσης, αυτό που θα νομοθετηθεί μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, θα είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος δεν θα είναι αυτοματοποιημένος, αλλά θα περνάει από έγκριση της Βουλής, ώστε να μην αποφασίζει μόνος του και κατά το δοκούν ο υπουργός Οικονομικών.

By