Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επώνυμα προϊόντα σε προσφορές προτιμούν οι καταναλωτές

Με περισσότερα επώνυμα προϊόντα γεμίζουν το καλάθι του σούπερ μάρκετ οι Έλληνες καταναλωτές.

Αυτό δείχνουν οι μετρήσεις των πωλήσεων χρόνο με το χρόνο, με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να γίνονται λιγότερα όσο οι μεγάλες βιομηχανίες αλλά και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ συνεχίζουν τον πόλεμο των προσφορών. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το 2016 το ποσοστό των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αποτελούσε το 62% των επιλογών των καταναλωτών το 2017, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 55%, ενώ συμφώνα με εκτιμήσεις της αγοράς η μείωση αυτή συνεχίζεται και το 2018.

Τα στοιχεία της ετήσιας πανελλήνιας έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) 2017/2018, σε δείγμα 2.000 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα, δείχνουν ότι το ελληνικό καταναλωτικό κοινό έχει ωριμάσει σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με τη χρήση και επιλογή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, ωστόσο συνεχίζει να επιλέγει κυρίως προϊόντα από επώνυμες «μάρκες». Τα διαθέσιμα στοιχεία πωλήσεων-μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας καταγράφουν μία σταθεροποίηση της διείσδυσης τους στην ελληνική αγορά ως ποσοστό επί του συνόλου των πωλήσεων, όμως συνεχίζει να παραμένει αρκετά μακριά από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, αν και πλέον και τα προϊόντα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του αγοραστικού κοινού, αλλά και της εικόνας των αλυσίδων σουπερμάρκετ.

Προσφορές VrS ιδιωτική ετικέτα

Διαχρονικά παρατηρείται μία τάση ωρίμανσης του καταναλωτικού κοινού στην επιλογή ποιοτικών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, αλλά η πλειοψηφία εξακολουθεί να επιλέγει επώνυμα προϊόντα με τα μερίδια των δύο κατηγοριών να παρουσιάζουν στασιμότητα. Σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen το μερίδιο σε αξία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο οργανωμένο λιανεμπόριο (καταστήματα άνω των 100τ.μ.) στο καλάθι των ταχυκίνητων κατηγοριών ήταν το 2017 25,3% από 25,9% που ήταν το 2016 (όταν π.χ. σε χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν το 40%).

Αιτία αποτελεί μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών περίπου δυο στους τρεις καταναλωτές θεωρεί καλύτερα ποιοτικά τα επώνυμα προϊόντα, με το 50% να δηλώνει ότι είναι πάντα καλύτερο να αγοράζει επώνυμα προϊόντα. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχουν παίξει και οι πολλές και έντονες προσφορές που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον οι Έλληνες καταναλωτές σε ποσοστό 57% δηλώνουν ότι προτιμούν περισσότερες προσφορές – κάτι στο οποίο επενδύουν τα επώνυμα προϊόντα – παρά χαμηλές τιμές – κάτι στο οποίο έχουν πλεονέκτημα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Αυτή η τάση είναι δικαιολογημένη, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ οι καταναλωτές εξοικονομούν κατά μέσο όρο το 12% της αξίας των αγορών τους από το σουπερμάρκετ μέσω προσφορών και εκπτωτικών ενεργειών στα επώνυμα προϊόντα.

Όμως δεν πρέπει να μη ληφθεί υπόψη ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών εξακολουθεί να αυξάνει τον αριθμό προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που δοκιμάζει-επιλέγει αν και με μικρότερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο βαθμός διείσδυσης των προϊόντων PL αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ με εντονότερη τη δήλωση των καταναλωτών σε ποσοστό 43% ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι κύριος παράγοντας για να επιλέξουν αλυσίδα σουπερμάρκετ για τις αγορές τους. Από αυτό το στοιχείο συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα PL αποτελούν πλέον μέρος της εταιρικής ταυτότητας της αλυσίδας σουπερμάρκετ και αποτελούν μέρος της εικόνας τους προς το καταναλωτικό κοινό.

Μάλιστα με δεδομένο ότι η ποιοτική εικόνα των προϊόντων P έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, η πλειοψηφία καταναλωτών σε ποσοστό 58% θεωρεί ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι εξίσου ποιοτικά σε σχέση με τα αντίστοιχα επώνυμα προϊόντα. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα από την μακροχρόνια επένδυση των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ σε συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς, η οποία έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες λιανεμπορίου να παρουσιάσουν δικές τους σειρές προϊόντων με ξεχωριστή ταυτότητα και ποιοτικά τοπικά ελληνικά προϊόντα. Ο καταναλωτής με θετική αντίληψη για τα PL θεωρεί ότι απολαμβάνει μεγαλύτερη ποικιλία, ποιότητα και αξία. Ειδικά στο κομμάτι των φρέσκων προϊόντων όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά στην αξιολόγηση, 66% έναντι 82%, γίνεται αντιληπτός ο βαθμός σύνδεσης των κατηγοριών των φρέσκων προϊόντων με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Σε ένα βαθμό μπορούμε να πούμε ότι ενώ τα φρέσκα προϊόντα, τα οπωροκηπευτικά, το κρέας, το ψάρι κλπ δεν έχουν ετικέτα ή τουλάχιστον δεν προωθούνται με αυτό τον τρόπο, στα μάτια του καταναλωτή ταυτίζονται με PL και συνδέονται με αυτά. Αρκετές λιανεμπορικές αλυσίδες το έχουν αντιληφθεί αυτό και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο έντονα την υιοθέτηση ιδιωτικών επωνυμιών και νέων συσκευασιών στις κατηγορίες των φρέσκων προϊόντων.

Όλα αυτά πάντως δείχνουν ότι αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο μέλλον, ειδικά από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ που θα αντιληφθούν την ευκαιρία που υπάρχει στην κατεύθυνση αυτή.

By