Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έρχεται η μητέρα των μαχών για το Σύνταγμα – Μέσα στην εβδομάδα

Την Πέμπτη κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η επόμενη Προεδρική εκλογή του 2020.

Μπορεί το ενδιαφέρον στο πολιτικό πεδίο να εστιάζει στην συμπλήρωση των ψηφοδελτίων των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, την Πέμπτη όμως στη βουλή, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το εάν η επόμενη Προεδρική εκλογή του 2020 θα μπορέσει δυνητικά να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, αλλά και το εάν η επόμενη βουλή θα είναι αναθεωρητική ή όχι.

Σε σχέση με το πρώτο, τα βλέμματα στρέφονται στην δεύτερη ψηφοφορία – που προβλέπει η διαδικασία – για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις και συγκεκριμένα το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της βουλής. Στην πρώτη ψηφοφορία, αυτή του Φεβρουαρίου, η διάταξη που προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του, υπερψηφίστηκε και από τους βουλευτές της ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη βουλή, που όπως όλα δείχνουν θα ορίσει και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, η πρόταση της ΝΔ θα προβλέπει εκλογή του Προέδρου με απλή πλειοψηφία, εφόσον προηγουμένως αποτύχουν οι πρώτες ψηφοφορίες που θα απαιτούν ενισχυμένη. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου απευθείας από το λαό σε περίπτωση άκαρπων ψηφοφοριών στη Βουλή (άρθρο 30) δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο όριο και δεν θα τεθεί σε νέα ψηφοφορία.

Σε σχέση με το δεύτερο, το ερώτημα αφορά κυρίως στην απόφαση που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία, εάν βεβαίως κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αναφορικά με την τύχη της τρέχουσας αναθεωρητικής διαδικασίας. Βάσει ενός του σκεπτικού, το γεγονός ότι η τρέχουσα αναθεώρηση αφήνει απ’έξω το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, βάζει σε δεύτερες σκέψεις το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με το εάν θα πρέπει να την ολοκληρώσει, ή την ακυρώσει και να αρχίσει εκ νέου, μια νέα διαδικασία. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν βεβαίως, μετά τις εκλογές κι εφόσον το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επηρεάζει δυνητικά, την σταθερότητα του κυβερνητικού κύκλου.

By