Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρχονται αυξήσεις για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, ορυχεία και καπνοβιομηχανίες

Υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, ναυτιλιακών πρακτορείων, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της κοντέινερ ναυτιλίας και τραπεζουπάλληλοι είναι οι εργαζόμενοι που μπαίνουν στην προστατευτική «ομπρέλα» της μεταμνημονιακής εποχής και θα δουν τις πρώτες αυξήσεις μισθών, μέσω της επέκτασης των ενεργών σήμερα κλαδικών συλλογικών συμβάσεών τους.

Τα καλά νέα ανακοίνωσε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ την Δευτέρα αναμένεται να προχωρήσει – εκτός απροόπτου – η διοικητική διαδικασία.

Σε δεύτερη φάση αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας οι συμβάσεις που αφορούν τους ξενοδοχουπάλληλους, τους εργαζόμενους στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, σε ορυχεία- λιγνιτορυχεία, τους τεχνίτες ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών και τους εργαζόμενους στις καπνοβιομηχανίες.

Κρας τεστ για την διαδικασία συνιστά n επέκταση της κλαδικής των ξενοδοχοϋπαλλήλων που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2018 και ισχύει έως 31/12/2019.

Η σύμβαση προβλέπει βασικούς μισθούς 780 έως 850 ευρώ για φέτος και αύξηση 1,5% για το 2019. Στον κλάδο απασχολούνται περίπου 136.000 εργαζόμενοι και σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου οι 70.000 (ποσοστό 51,5%) καλύπτονται από τη σύμβαση.

Υπενθυμίζεται πως οι τέσσερις πρώτες κλαδικές συμβάσεις που επεκτείνονται αφορούν περίπου 70.000 εργαζόμενους, μερίδα των οποίων μόνο, καλύπτεται σήμερα από τους όρους των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.

H μεγαλύτερη είναι η κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, που υπογράφεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τρεις συνεταιριστικές περιφερειακές και καλύπτει πάνω από το 70% των εργαζομένων στον κλάδο (περίπου 49.000).

Επίσης η κλαδική των εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας, η οποία ισχύει έως 31/05/2019, αφορά περίπου 18.000 – 20.000 υπαλλήλους, αλλά εκτιμάται πως εφαρμόζεται περίπου στο 70% του κλάδου.

Την Δευτέρα η υπογραφή Αχτσιόγλου

«Τη Δευτέρα θα υπογράψω τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση των τεσσάρων αυτών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και παράλληλα συνεχίζουμε τη διαδικασία για τον έλεγχο της επεκτασιμότητας όλων των συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ.

Η δέσμευση που αναλάβαμε γίνεται πράξη και θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας χιλιάδων εργαζομένων», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός σε χθεσινές της δηλώσεις επεσήμανε πως «η συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας αποκτά και πάλι τη σημασία που της αρμόζει στη χώρα μας.

Από την 21η Αυγούστου 2018, επανήλθαν σε ισχύ, όπως είχαμε δεσμευτεί στην ελληνική κοινωνία και όπως είχαμε νομοθετήσει, οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων: η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης» επισημαίνει η υπουργός Εργασίας, σε γραπτή της δήλωση.

Προσεκτικά βήματα ζητάει ο ΣΕΒ

Έξι συγκεκριμένες στοιχειώδεις προϋποθέσεις θα πρέπει να τηρεί η αναβίωση του υπουργικού δικαιώματος της επέκτασης και της κήρυξης γενικώς υποχρεωτικών των κλαδικών ΣΣΕ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα. Πρόκειται για τις εξής:

1) Να αποκλεισθεί η παθογένεια της επέκτασης των ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, καθώς καλύπτουν εργαζόμενους σε τελείως ανόμοιες μεταξύ τους επιχειρήσεις, με πολύ
διαφορετική οικονομική κατάσταση και διαφορετικούς κλάδους.

2) Να τηρείται η αντιπροσωπευτικότητα τουλάχιστον του 51% των εργαζομένων του κλάδου, ως απαραίτητη προϋπόθεση διαφάνειας και πλήρους σεβασμού της διαδικασίας που ορίζει ο νόμος.

3) Οι συμβαλλόμενες οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων να συμφωνούν στην επέκταση ισχύος της κλαδικής ΣΣΕ.

4) Να μην υπάρχει δυνατότητα επέκτασης των ρυθμίσεων που είναι παράγωγα της υποχρεωτικής διαιτησίας

5) Να υπάρχει ρήτρα εξαίρεσης σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως συμβαίνει σε όλα τα εξελιγμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, που όταν έχουν
διαδικασίες επεκτάσεων, περιλαμβάνουν ειδικές πρόνοιες για τις επιχειρήσεις που είναι υπερχρεωμένες ή σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

6) Οι διαδικασίες επέκτασης κλαδικών συμβάσεων και οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από ανάλυση επιπτώσεων στην αγορά εργασίας, στην απασχόληση και στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου τον οποίον αφορούν, ενώ πριν την επέκταση εργοδότες και εργαζόμενοι επί των οποίων η επέκταση θα εφαρμοσθεί, θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν στις διαδικασίες του ΑΣΕ τις θέσεις τους.

By