Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έρχονται δύσκολοι καιροί για τις κινεζικές επιχειρήσεις

Στην «γραμμή του πυρός» βρίσκονται οι τεχνολογικοί γίγαντες και το εμπόριο.

Μια μεγάλη πρόκληση αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οποία βασίζεται στον κρατικό παρεμβατισμό και αναζητά πλέον να δώσει ώθηση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το CNBC, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα πλήττονται και από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Στην «γραμμή του πυρός» βρίσκονται οι τεχνολογικοί γίγαντες και το εμπόριο ενώ , το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας ανακοίνωσε ότι τα βιομηχανικά κέρδη μειώθηκαν κατά 3,4% τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους.

«Τα πράγματα δεν δείχνουν πολύ αισιόδοξα», δήλωσε ο Thomas Gatley, αναλυτής της εταιρείας επενδύσεων Gavekal στο Πεκίνο, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την ανασκόπηση της τελευταίας περιόδου. Αναφερόμενος στην χρονιά που διανύουμε, εκτίμησε ότι «Θα είναι ένας δύσκολος χρόνος».

Από το περασμένο καλοκαίρι, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, τα οποία αν και δεν επέτρεψαν να επιδεινωθεί ιδιαίτερα η κατάσταση, δεν είναι ξεκάθαρο αν επαρκούν για να ωθήσουν την οικονομία σε σημαντικό βαθμό. Η χώρα αντιμετωπίζει μια σειρά από ανεπίλυτα εσωτερικά προβλήματα – για να μην αναφέρουμε την αυξανόμενη πίεση από τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, τις ΗΠΑ.

Στην αξιολόγηση της Morgan Stanley για τις εταιρείες του δείκτη MSCI China, οι αναλυτές δήλωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι κάποια τριμηνιαία αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες για πρώτη φορά σε τουλάχιστον 12 μήνες. Αλλά ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις καθώς η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας εξακολουθεί να υφίσταται.

Προκλήσεις για ιδιωτικές εταιρείες

Μία από τις στρατηγικές του Πεκίνου για την τόνωση της ανάπτυξης προσανατολίζεται στο πολλαπλασιασμό των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θεωρούνται καίριας σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της Κίνας, καθώς συμβάλλουν στο 90% των νέων θέσεων εργασίας και στο 70% της τεχνολογικής καινοτομίας και των νέων προϊόντων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Και για μια χώρα, η οποία ελέγχεται από ένα μόνο κόμμα, η διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας είναι καθοριστική.

Δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας ανήκουν στο κράτος, προτιμούν να δανείζουν σε άλλες κρατικές εταιρείες. Αυτό αφήνει τις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς πρόσβαση σε πολλά κανάλια χρηματοδότησης.

Όμως ο ιδιωτικός τομέας δεν δοκιμάζεται μόνον τώρα εξαιτίας της διένεξης με τις ΗΠΑ. Ακόμη και πριν, οι μικρότερες εταιρείες αντιμετώπιζαν προβλήματα. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Κίνα έχουν μέση διάρκεια ζωής 2,9 ετών, έναντι επτά ετών στις ΗΠΑ και 12 ετών στην Ιαπωνία, σύμφωνα με έκθεση της The Boston Consulting Group.

By