Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2019

Έρευνα ΕΕ: Μεγάλοι μπελάδες περιμένουν την Amazon

Η Amazon προσέλκυσε για άλλη μια φορά την προσοχή των ρυθμιστικών αντιμονοπωλιακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Amazon προσέλκυσε για άλλη μια φορά την προσοχή των ρυθμιστικών αντιμονοπωλιακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αυτή τη φορά για τον τρόπο λειτουργίας της βασικής της δραστηριότητας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Εάν η προκαταρκτική έρευνα της ΕΕ μεταφραστεί σε πλήρη και σε βάθος διερεύνηση, η Amazon θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σωρό προβλήματα.

Ποιο ακριβώς είναι το ζήτημα; Η Amazon παρέχει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας πουλάει η ίδια προϊόντα, ενώ παράλληλα προσκαλεί τρίτους εμπόρους να πουλάνε κι αυτοί τα προϊόντα τους.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager, την οποία βλέπουν στους …εφιάλτες τους όλοι στη Silicon Valley, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η υπηρεσία της ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα για το κατά πόσο η Amazon χρησιμοποιεί τα στοιχεία που διαθέτει σχετικά με την εμπορική δραστηριότητα τρίτων για να εξασφαλίζει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα για τις δικές της δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η έρευνα βρίσκεται σε πολύ πρώιμη φάση και δεν είναι καν επίσημη ακόμα. Σε αυτή τη φάση, η ομάδα της Vestager απλώς έστειλε ερωτηματολόγια σε εμπόρους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του Amazon, προκειμένου να καταγράψει τις εμπειρίες τους.

«Το ερώτημα εδώ αφορά τα δεδομένα», είπε η ίδια. «Μήπως χρησιμοποιείτε αυτά τα δεδομένα για να κάνετε τους δικούς σας υπολογισμούς ως προς το ποιο είναι το νέο ‘big thing’, τι θέλουν οι άνθρωποι, τι είδους προσφορές επιθυμούν να λαμβάνουν, και τι τους ωθεί να αγοράζουν πράγματα;».

Αυτή σίγουρα δεν είναι η πρώτη …γνωριμία της Amazon με την Επίτροπο από τη Δανία.

Πέρυσι, ανάγκασε την εταιρεία να αλλάξει τις συμβάσεις ηλεκτρονικών βιβλίων με τους εκδότες, ώστε οι εκδότες να μην χρειάζεται πλέον να της προσφέρουν όρους που είναι τόσο καλοί όσο οι όροι που προσφέρουν σε αντίπαλες πλατφόρμες ηλεκτρονικών βιβλίων.

Στη συνέχεια, η Vestager διέταξε το Λουξεμβούργο να ανακτήσει 294 εκατομμύρια δολάρια από φόρους της Amazon, αφότου η υπηρεσία της διαπίστωσε ότι η χώρα είχε δώσει ουσιαστικά στην εταιρεία παράνομη κρατική ενίσχυση με τη μορφή μιας χαριστικής φορολογικής συμφωνίας.

Είναι αλήθεια ότι αυτή ήταν μια απόφαση κατά του Λουξεμβούργου – αλλά η Amazon ήταν η χαμένη της ιστορίας

By