Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ερντογάν: «Οι Ευρωπαίοι να ασχολούνται με τις δικές τους υποθέσεις»

Η κριτική της ΕΕ για τις συλλήψεις δημοσιογράφων δεν κάμπτει τον πρόεδρο της Τουρκίας

erdogan

Σταθερός στην τακτική της κάθαρσης των κρατικών δομών από «προδότες» έμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και την έφοδο της αστυνομίας σε εφημερίδα και την σύλληψη δεκάδων δημοσιογράφων, τους οποίους οι αρχές θεωρούν ότι πρόσκεινται στο τάγμα Χιζμέτ του αυτοεξόριστου από το 1999 ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν συνεχίζει να βρίσκεται σε μια σκληρή σύγκρουση με τους υποστηρικτές του άλλοτε συμμάχου του 73χρονου Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι έχει παρεισφρήσει μέσω του δικτύου που διαθέτει στους κρατικούς θεσμούς και ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ο Γκιουλέν έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες αυτές.

Εκατοντάδες δημόσιοι λειτουργοί, ανάμεσά τους αστυνομικοί, εισαγγελείς και επιστήμονες, εκδιώχθηκαν μέσα στα τελευταία δυο χρόνια από τις θέσεις τους ή μετατέθηκαν στο πλαίσιο της σύγκρουσης.

Νωρίτερα ο Ερντογάν επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επικεφαλής της διπλωματίας της οποίας επέκρινε τις συλλήψεις δημοσιογράφων που αντιτίθεται στην κυβέρνησή του και απαίτησε οι Ευρωπαίοι «να ασχολούνται με τις δικές τους υποθέσεις».

«Φωνάζουν για την ελευθερία του Τύπου, αλλά (οι έφοδοι της αστυνομίας και οι συλλήψεις) δεν έχουν καμιά σχέση με αυτήν… Δεν έχουμε καμιά ανησυχία για το τι μπορεί να πει η ΕΕ, για το εάν και κατά πόσον μας αποδέχεται ως (υποψήφιο προς ένταξη) μέλος ή όχι, δεν έχουμε καμιά τέτοια ανησυχία. Παρακαλώ να κρατήσετε τη σοφία σας για τον εαυτό σας», συνέχισε ο Ερντογάν.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται… στο νομικό πεδίο, εναντίον στοιχείων τα οποία απειλούν την εθνική μας ασφάλεια», επέμεινε ο Ερντογάν, στις δηλώσεις του, τις πρώτες μετά τις συλλήψεις που έγιναν χθες, οι οποίες αναμεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για μια «διαδικασία ρίψης των σπόρων της νέας Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι «εκείνοι που προσπαθούν να ανακατευτούν στις βρομοδουλειές και τις βρόμικες σχέσεις (σ.σ. του Χιζμέτ) με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επιστρέψει στις παλιές εποχές παίρνουν την κατάλληλη απάντηση και θα συνεχίσουν να την παίρνουν».

«Διερωτώμαι αν εκείνοι που κρατούν αυτή τη χώρα στην πόρτα της ΕΕ εδώ και 50 χρόνια αντιλαμβάνονται τι σημαίνουν αυτά τα μέτρα», είπε ο Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας πως τα «στοιχεία που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση ακόμη κι αν είναι μέρος του Τύπου».

Το Σάββατο, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης Χαντί Σαλίογλου είχε δηλώσει πως εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 31 προσώπων με την κατηγορία της «σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης», της πλαστογραφίας και της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Δύο πρώην ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν.

Ερωτηθείς εάν περιμένει πως θα υπάρξουν προσπάθειες για «δολιοφθορά» από μέρους των συμμάχων του Γκιουλέν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ σήμερα ότι η κυβέρνηση έπρεπε να «πάρει προφυλάξεις». «Δεν πρόκειται για μια έρευνα που αφορά δημοσιογραφικές δραστηριότητες», ανέφερε ο Νταβούτογλου μιλώντας στη Σαμπάχ, προσθέτοντας ότι θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα όταν η έρευνα πάρει τον δρόμο της.

Σε μια ένδειξη της νευρικότητας που προκάλεσαν οι συλλήψεις και οι αντιδράσεις σε αυτές στις αγορές, η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχώρησε σήμερα κατά 3,34% έναντι του δολαρίου, στις 2,38:1, και κατά 3% έναντι του ευρώ, στις 2,96:1.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ο Εκρέμ Ντουμανλί, ο αρχισυντάκτης της Ζαμάν, μιας από τις εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία. Αφέθηκε πάντως ελεύθερος σήμερα.

Η Ζαμάν κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο «Μαύρη Ημέρα για τη Δημοκρατία».

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε τις εφόδους ένα «πραξικόπημα», ένα πλήγμα κατά της δημοκρατίας, αμφισβητώντας κατά πόσον έγιναν «εντός του πλαισίου του νόμου».

«Αναρωτιέμαι εάν κοιτώντας πίσω, θα δούμε αυτή την ημέρα σαν την ημέρα που σήμανε τον οριστικό θάνατο της προσπάθειας της Τουρκίας να επιτύχει την εισδοχή της στην ΕΕ», σχολίασε ο Τίμοθι Ας, ο επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στη Standard Bank του Λονδίνου, ερωτηθείς σχετικά από το Ρόιτερς.

By