Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2020

Ερντογάν: Καλοδεχούμενοι οι δήμαρχοι που κρατούν αποστάσεις από την «τρομοκρατία»

Τον εξωραϊσμό της εικόνας του, μετά την καθαίρεση τριών δημάρχων του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στις πόλεις Ντιγιάρμπακιρ, Βαν και Μαρντίν και την αντικατάστασή τους με κρατικούς αξιωματούχους επιχειρεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο 29 μητροπολιτικούς δημάρχους και ανέφερε ότι όσοι κρατούν αποστάσεις από τρομοκρατικές οργανώσεις και από παραβιάσεις του νόμου «είναι καλοδεχούμενοι».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι πολιτικοί μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις και θέσεις αλλά χρειάζεται να μπορούν να δρουν με ενότητα όταν το έθνος και τα συμφέροντα της χώρας διατρέχουν κίνδυνο.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να βρίσκομαι με δημάρχους που κρατούν αποστάσεις από την τρομοκρατία, τρομοκρατικές οργανώσεις και την παρανομία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ επισήμανε ότι τα ¾ του τουρκικού πληθυσμού κατοικούν σε μητροπολιτικούς δήμους, και ως εκ τούτου, οι δήμαρχοι που υποδέχεται έχουν μεγάλη ευθύνη.

Οι δήμαρχοι που παρευρέθηκαν στη συνάντηση προέρχονταν και από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP). Οι κρατικοί αξιωματούχοι που διορίστηκαν στις θέσεις των τριών φιλοκούρδων δημάρχων εκπροσώπησαν τις δήμους τους στην συνάντηση.

Πριν από μία εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού απείλησε «να καταστρέψει» τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου επειδή εξέφρασε τη στήριξή του στους τρεις καθαιρεθέντες κούρδους δημάρχους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Daily Sabah

By