Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης για την Κύπρο

Δόθηκε το «πράσινο» φως από τις Βρυξέλλες.

Eurogroup / EurogroupΣυνήλθε σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, και έδωσε τελικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο ύψους €3 δισ.

Η δόση θα καταβληθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο, ύψους €2 δις, θα δοθεί σήμερα, ενώ το δεύτερο ύψους 1 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί στο τέλος Ιουνίου. Τα χρήματα θα καταβληθούν σε μετρητά και θα χρησιμοποιηθούν για τις γενικές χρηματοδοτικές ανάγκες του δημόσιου τομέα της χώρας και για δημοσιονομικές ανάγκες.

«Τα δάνεια του ESM βοηθούν στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη και δίνουν χρόνο στην Κύπρο» αναφέρει ο επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ και προσθέτει ότι «αυτός ο χρόνος θα δώσει τη δυνατότητα στην Κύπρο να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της σε μία βιώσιμη βάση».

Στη συνεδρία τέθηκε και η έκθεση για την έρευνα που διενεργήθηκε από την Moneyval και την Deloitte Ιταλίας «για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».

Συνολικά, το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κύπρου ανέρχεται στα €10 δις, εκ των οποίων τα €9 δις θα καταβληθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το €1 δις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει την συνεισφορά του ταμείου στο πρόγραμμα την Τετάρτη, 15 Μαΐου.

Ο Εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, είπε ότι η πρώτη εκταμίευση θα γίνει σύντομα, χωρίς να καθορίσει το ύψος της πρώτης δόσης της συνεισφοράς του ΔΝΤ.

offsite.com.cy

By