Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020

Europolitics: «Συνηγορώντας υπέρ ενός ελληνικού κόμβου ενέργειας»

Αναφέρεται στην επίσκεψη του ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, στην Ουάσιγκτον

etairies energeias

«Συνηγορώντας υπέρ ενός ελληνικού κόμβου ενέργειας», τιτλοφορείται άρθρο του Europolitics, που αναφέρεται στην επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, στην Ουάσιγκτον.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της και εμφανίζεται ως περιφερειακός κόμβος, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Μιλώντας στο Europolitics, ο Έλληνας ΥΠΕΚΑ χαρακτήρισε την Ελλάδα «όαση» και «άγκυρα σταθερότητας» σε μια εξαιρετικά αποσταθεροποιημένη περιοχή, τονίζει το δημοσίευμα.

Στόχος της επίσκεψης του κ. Μανιάτη στην Ουάσιγκτον ήταν η προώθηση ορισμένων έργων, που, κατά την γνώμη του, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως κόμβος διαμετακόμισης, κυρίως φυσικού αερίου, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αν και η Αθήνα έχει καταφέρει να «σφυρηλατήσει» συνεργασίες με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, οι σχέσεις της με τον «περιφερειακό» της «αντίπαλο», την Τουρκία, είναι «αξιοθρήνητες», σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι δύο χώρες διαφωνούν ως προς τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της ομιλίας που απηύθυνε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), ο κ. Μανιάτης καταδίκασε την «παράνομη και επιθετική» παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα οποία οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν «σοβαρή ανησυχία», επισημαίνει το Europolitics.

Ο κ. Μανιάτης, συνεχίζει το δημοσίευμα, δήλωσε πως σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μετάβαση «από τη λιτότητα στην ανάπτυξη» και πως ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο αυτής της στρατηγικής. Στη συνέχεια παρουσίασε λεπτομερώς τα ευρωπαϊκά ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος και σημείωσε την ανάγκη «εύρεσης επενδυτών», προκειμένου αυτά να καρποφορήσουν.

By