Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Brexit

Η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Αρθρο 50 για Brexit χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτό αναφέρει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δίνει ώθηση στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της διενέργειας ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανία από την ΕΕ.

Με μια επείγουσα απόφασή του, η οποία εκδόθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία για το Brexit ανάμεσα στην ΕΕ και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, το ΔΕΕ αποφάνθηκε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ΕΕ».

Tην ίδια ώρα, την έκθεσή της για την Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ και την Πολιτική Διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, εξέδωσε η Επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου για την Έξοδο από την ΕΕ. Η έκθεση, που συμφωνήθηκε ομόφωνα, υποστηρίζει ότι η συμφωνία της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι αποτυγχάνει να προσφέρει σαφήνεια και βεβαιότητα για το μέλλον της Μ.Βρετανίας.

«Μετά από 20 μήνες διαπραγματεύσεων, γνωρίζουμε μόνο τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας, αλλά όχι τη φύση της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ. Η συμφωνία της πρωθυπουργού αποτυγχάνει να προσφέρει επαρκή σαφήνεια ή βεβαιότητα για το μέλλον» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της. Σε ό,τι αφορά την Πολιτική Διακήρυξη, επισημαίνει, ότι δεν είναι ούτε λεπτομερής ούτε ουσιαστική, αφού καθορίζει μόνο μία σειρά επιλογών, ενώ άνθρωποι και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντική αβεβαιότητα για τους εμπορικούς όρους με την ΕΕ, μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου.

«Το μόνο που είναι ξεκάθαρο από την Πολιτική Διακήρυξη είναι ότι το μέγεθος της πρόσβασης μας στις ευρωπαϊκές αγορές θα εξαρτάται από το βαθμό που εφαρμόζουμε τους κανόνες τους» αναφέρεται.

Η Επιτροπή αναφέρει εξάλλου ότι δεν υπάρχουν ρεαλιστικές μακροπρόθεσμες προτάσεις από την κυβέρνηση προκειμένου να «συμφιλιώσει» τη διατήρηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία με την αποχώρηση από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ενωση.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή κρίνει επιτακτική την ανάγκη να οριστούν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι στόχοι για τις μελλοντικές εσωτερικές και εξωτερικές σχέσεις ασφαλείας της ΕΕ με την Βρετανία και ότι θα πρέπει να μπει σε προτεραιότητα η συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, θεωρεί ότι θα ήταν απαράδεκτο για την κυβέρνηση να μην εκδώσει το έγγραφο για την μετανάστευση πριν την ψηφοφορία του κοινοβουλίου στις 11 Δεκεμβρίου.

By