Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φέσσας: Περιθώρια περαιτέρω σύσφιξης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου το 2013 ανήλθε σε € 4,32 δις παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2012

fessas800_280514

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, από το βήμα του επιχειρηματικού forum Ελλάδας – Τουρκίας μίλησε για την σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου με την Τουρκία, τα εμπόδια αλλά και τα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων των χωρών.

Όπως υπογράμμισε, ο όγκος του διμερούς εμπορίου, κατά το 2013, ανήλθε σε € 4,32 δις παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2012 και αυτό, όπως σημείωσε, δείχνει τη δυναμική της διμερούς επιχειρηματικής σχέσης. Τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό ελληνικών εξαγωγών από κάθε άλλη χώρα. Ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2014, αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, σημείωσε.

Τα πετρελαιοειδή αντιπροσωπεύουν το 75% των συνολικών εξαγωγών, όμως προϊόντα, όπως χημικά (ειδικά φαρμακευτικά, λιπάσματα και πλαστικά) με 7%, μεταλλικά προϊόντα (ειδικά αλουμίνιο, χάλυβας και χαλκός) με 8% έχουν εξίσου σημαντική συνεισφορά. Την τελευταία διετία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αύξηση είχαν τα δέρματα, τα καλλυντικά, ο μηχανολογικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός, τα μεταλλεύματα, κ.τλ.

«Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι παρά τις πολύ κοντινές διατροφικές συνήθειες, οι ελληνικές εξαγωγές σε τρόφιμα, ποτά, γαλακτοκομικά προς την Τουρκία είναι πολύ περιορισμένες, σχεδόν αμελητέες», τόνισε.

Όπως ανέφερε, τα εμπόδια του διμερούς εμπορίου αποτελούν για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ένα κρίσιμο ανασταλτικό παράγοντα παρουσίας στην Τουρκική αγορά. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι, οι συχνά χρονοβόρες διαδικασίες στα τελωνεία, οι υψηλοί δασμοί σε αρκετά προϊόντα (π.χ. στα γαλακτοκομικά ξεπερνάει το 150%), περιορίζουν το διμερές εμπόριο με την Τουρκία.

Παρά τις στενές αυτές εμπορικές επιδόσεις, οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν περίπου το 2% των συνολικών τούρκικων εισαγωγών, άρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι τομείς που μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω το διμερές εμπόριο είναι, τα δομικά υλικά, φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα, καλλυντικά, πλαστικές πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, βιολογικά και οργανικά τρόφιμα, κ.α.

By