Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φέσσας: Συμφωνία για να προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε υφεσιακούς ρυθμούς και οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, αναθεωρούνται προς τα κάτω

fessas800_280514

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής συνέλευσης του συνδέσμου τόνισε πως η ύφεση κάνει ξανά την εμφάνισή της και οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, αναθεωρούνται προς τα κάτω.

Ο ίδιος υποστήριξε πως «η ρίζα του προβλήματος είναι ότι συστηματικά αντιστεκόμαστε στο ξεβόλεμα και την αλλαγή. Τις επιπτώσεις αυτής της αποτυχίας πληρώνουν κυρίως με τον πιο άδικο και οδυνηρό τρόπο, οι οικονομικά ασθενέστεροι, οι έντιμοι, οι συνεπείς, οι εργατικοί Έλληνες».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε πως παρά τα προβλήματα «μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο» αλλά μια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη «και όλοι μας θα τη στηρίξουμε».

«Επικροτούμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να επιβάλει τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το πλαστικό χρήμα» είπε ο κ. Φέσσας. Πρόσθεσε πως «οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου είναι έτοιμες να επενδύσουν. Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια, αρκεί να κλείσει η συμφωνία».

Για την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε πως ομαδικές απολύσεις και lock-out δεν πρέπει να είναι αυθαίρετα εργαλεία στα χέρια της εργοδοσίας. «Θέλουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις ελεύθερες, χωρίς τη συμμετοχή του κράτους, στα πλαίσια των θέσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). Η συναινετική – και όχι η υποχρεωτική – διαιτησία ενισχύει την αξιοπιστία στις εργασιακές σχέσεις. Θέλουμε ένα Ασφαλιστικό Σύστημα με ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχήματα που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Η συζήτηση περί μηδενικού ελλείμματος των ταμείων θα μπορούσε να τεθεί σε διαφορετική βάση αν παταχθεί σοβαρά η εισφοροδιαφυγή».

Για το φορολογικό σύστημα ο κ. Φέσσας είπε πως «φόροι στο εισόδημα δεν πρέπει να συνθλίβουν τους συνεπείς φορολογούμενους και ο ΦΠΑ δεν πρέπει να οδηγεί καταναλωτές και επιχειρήσεις σε αδιέξοδα. Όχι σε έκτακτες φορολογικές εισφορές και ρυθμίσεις, στην υπερφορολόγηση της μισθωτής εργασίας και της παραγωγής που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Υπέρ της διανομής μέρους των κερδών στους εργαζόμενους. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι η αναδιανομή μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αλλά μεταξύ εκείνων που πληρώνουν φόρους και εκείνων που τους αποφεύγουν».

By