Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Financial Fair Play: Οι νέοι κανόνες της UEFA για τα οικονομικά των ομάδων

Ποιες αποφάσεις έλαβε η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία για τα οικονομικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στις διοργανώσεις της.

Η UEFA ενέκρινε τους νέους κανονισμούς αδειοδότησης ομάδων και του οικονομικού fair play, σε μία προσάθεια της περαιτέρω ενίσχυσης των υφιστάμενων κανόνων και την προσαρμογή τους σε μία πορεία ανάπτυξης του ποδοσφαίρου.

Οι κανονισμοί τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματικά εξισορροπήσει τους διαταραγμένους προϋπολογισμούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Όλα άρχισαν το 2010 με το πρόγραμμα Πλατινί-Ινφαντίνο. Το 2010 το παγκόσμιο έλλειμμα ήταν 1,7 δισ ευρώ, τώρα φτάσαμε στα 280 εκατ ευρώ, κάτι που δείχνει την λειτουργία των κανόνων. Το 2015 έγινε η πρώτη μεταρρύθμιση, τώρα ο Τσεφερίν θέλει να εμπλουτίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της UEFA, το νέο fair play αποτέλεσε σημείο καμπής στη συζήτηση με τις εθνικές ομοσπονδίες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς (ECA, οι Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ενώσεων, FIFPro Europe).

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν:

1ο: Οι νέοι κανονισμοί θα αυξήσουν τη διαφάνεια, επειδή οι σύλλογοι θα υποχρεωθούν να δημοσιεύουν τα οικονομικά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών προς τους μάνατζερ.

2ο: Θα υπάρξει μεγαλύτερη εναρμόνιση των οικονομικών και λογιστικών αρχών για τις ποδοσφαιρικές συναλλαγές, με ειδικές λογιστικές απαιτήσεις για τις μεταγραφές των παικτών.

3ο: Θα υιοθετηθεί μια μεγαλύτερη προσέγγιση για την πρόβλεψη ενδεχόμενων οικονομικών προβλημάτων, με μια σειρά νέων δεικτών που θα επιτρέψουν την στενότερη παρακολούθηση των προϋπολογισμών από τον οργανισμό δημοσιονομικού ελέγχου των συλλόγων (CFCB). Οι δείκτες είναι: δείκτης βιώσιμου χρέους, η οποία θα βελτιώσει την παρακολούθηση της θέσης του χρέους του συλλόγου, και ο δείκτης ελλείμματος για μετεγγραφές παικτών, η οποία θα βελτιώσει την παρακολούθηση των μεταγραφών από συλλόγους που υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο.

Τέλος, έχει προγραμματιστεί να εισάγει διαφορετικές απαιτήσεις για να εξασφαλιστεί καλύτερη προστασία και θέση στους νέους παίκτες (εισαγωγή πολιτικών για την προστασία των παιδιών, νέες ιατρικές απαιτήσεις και καλύτερα προγράμματα ανάπτυξης νέων), καθώς και τη βελτίωση των προτύπων και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.

By