Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020

Fitch: «Πιθανό το Grexit όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις»

Ένα Grexit θα έδειχνε πως η συμμετοχή στη νομισματική ένωση απαιτεί πολιτική αποδοχή μιας σφιχτής δημοσιονομικής στάσης

fitchratings

Ο άμεσος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη περιορίστηκε μετά τη συμφωνία του προηγούμενου μήνα, ωστόσο η ασυμβίβαστη στάση που τήρησαν και οι δυο πλευρές κατά καιρούς πριν τη συμφωνία, τονίζει την πιθανότητα ενός μελλοντικού σφάλματος πολιτικής, λέει η Fitch.

Όπως επισημαίνει, το Grexit δεν είναι το βασικό της σενάριο, όμως θα εξακολουθήσε να αποτελεί κίνδυνο καθώς θα πραγματοποιούνται πιο λεπτομερείς διαπραγματεύσεις και καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθεί να διατηρήσει την στήριξη στο εσωτερικό της χώρας για τη συμφωνία που θα συνάψει.

Ωστόσο, η ευρωζώνη έχει αναπτύξει μηχανισμούς για να αποτρέψει μια κατάρρευση που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία κράτους, αλλά και για να μετριάσει την μετάδοση από τη μια χώρα στην άλλη. Έτσι, μια αλυσιδωτή αντίδραση από ένα Grexit δεν είναι πιθανό να οδηγήσει τελικά σε διάλυση της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Fitch, ένα Grexit πιθανόν θα οδηγούσε σε κήρυξη χρεοστασίου τουλάχιστον σε ένα μέρος των υποχρεώσεων της Ελλάδας. Η έκθεση άλλων χωρών της Ευρωζώνης μέσω των διακρατικών δανείων και του EFSF είναι περιορισμένη, ενώ έχουν ήδη συνυπολογίσει τα χρέη αυτά, και έτσι τα μικτά χρέη της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν θα επηρεαστούν άμεσα. Ο διεθνής οίκος θεωρεί επίσης πως το κόστος για τα κράτη από μια κήρυξη χρεοστασίου στα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και από την Τράπεζα της Ελλάδος στις υποχρεώσεις της για το Target 2, θα ήταν διαχειρίσιμο.

Η επίπτωση στις ξένες τράπεζες θα ήταν περιορισμένη διότι έχουν ήδη απορροφήσει τις απώλειες από το PSI του 2012, και έκτοτε έχουν μειώσει το ελληνικό ρίσκο.

Η αντίδραση της αγοράς, σημειώνει η Fitch, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Αν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας αυξηθούν απότομα, τότε θα μπορούσε να πληγεί η δυναμική του κρατικού χρέους.

Ένα Grexit θα έδειχνε πως η συμμετοχή στην νομισματική ένωση απαιτεί πολιτική αποδοχή μιας σφιχτής δημοσιονομικής στάσης και μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων ώστε να δημιουργηθεί μια οικονομία που θα μπορεί να προσαρμόζεται εσωτερικά. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος προφανής υποψήφιος για έξοδο από το ευρώ, επισημαίνει η Fitch, όμως μεσοπρόθεσμα θα υπήρχε μεγαλύτερο ρίσκο εξόδου για χώρες όπου έχει αποδυναμωθεί η πολιτική προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, ένα Grexit θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ενίσχυση των θεσμών της ευρωζώνης και ως εκ τούτου και της νομισματικής ένωσης.

By