Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Φωτιά» πήραν οι ρυθμίσεις υπό τον φόβο των πλειστηριασμών

Σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες οι δανειολήπτες που άφησαν τα στεγαστικά τους δάνεια να «κοκκινίσουν», καθώς φοβούνται ότι με τους πλειστηριασμούς κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές του τραπεζικού κλάδου, τα στοιχεία Δεκεμβρίου είναι «ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά», με τις ρυθμίσεις οφειλών στη λιανική τραπεζική να εκτινάσσονται κατά 20% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εισπράξεων που διαμορφώθηκε στο 40% το δ΄ τρίμηνο, αφού εκτός από τα δάνεια σε καθυστέρηση παρατηρείται σημαντική βελτίωση και στην εξυπηρέτηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων, αλλά και των ενήμερων δανείων.

Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να βάλουν «το μαχαίρι στο κόκκαλο»

Μεγαλύτερη κινητικότητα σημειώνεται, όπως είναι αναμενόμενο, στα δάνεια με εξασφαλίσεις, και δη στα στεγαστικά, καθώς ο κίνδυνος του πλειστηριασμού καιροφυλακτεί μετά την επίσπευση των διαδικασιών από τις τράπεζες. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί για επίσπευση των πλειστηριασμών στους 10.000 έως το τέλος του έτους και στις 40.000 ετησίως έως το 2021, με το σύνολο των πλειστηριασμών να διενεργούνται στο εξής ηλεκτρονικά.

Το γεγονός αυτό φαίνεται πως έχει μεγάλη απήχηση στην ψυχολογία των οφειλετών, παρότι η μηχανή των πλειστηριασμών δεν έχει ακόμη «πάρει μπροστά». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το 1/3 των κόκκινων δανείων προέρχονται από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή οφειλέτες που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους δεν το κάνουν καθώς δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικές κυρώσεις.

Το πάγωμα των πλειστηριασμών, σε συνδυασμό με τις μαζικές αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη τα προηγούμενα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα η μεγαλύτερη μερίδα των οφειλετών να επαναπαυτεί, με αποτέλεσμα τη δραματική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά, η βουτιά στις τιμές των ακινήτων σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των εισοδημάτων την τελευταία δεκαετία είχαν ως αποτέλεσμα τα στεγαστικά -ιδίως δάνεια να έχουν καταστεί υπέρογκα σε σύγκριση με την αξία των ακινήτων, αλλά και με το διαθέσιμο εισόδημα των οφειλετών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα NPLEs να εκτιναχθούν στα επίπεδα του 55% τα χρόνια της κρίσης φέρνοντας τις ελληνικές τράπεζες σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και στην κορυφή των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρωζώνη.

«Βαθιές ρυθμίσεις» με μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προσφέρουν πακέτα λύσεων στους «κόκκινους οφειλέτες» τα οποία παρέχουν σημαντικά κίνητρα για μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών τους.

Τα πακέτα αυτά προσφέρουν πάγωμα ενός μέρους κεφαλαίου για σειρά ετών και αναπροσαρμογή της δόσης για το υπόλοιπο της οφειλής. Σε πολλές περιπτώσεις, εφόσον ο οφειλέτες επιδείξει συνέπεια, προβλέπεται ακόμη και «κούρεμα» της οφειλής του μετά την πάροδο του διαστήματος 10-15 ετών. Πηγές του κλάδου υπογραμμίζουν ότι στόχος των τραπεζών είναι να επιτυγχάνονται πλέον λύσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα που θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τους οφειλέτες και να εξυγιάνουν το ενεργητικό τους.

Σε άλλες περιπτώσεις, ιδίως στα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, προσφέρεται εξ αρχής κούρεμα της οφειλής προκειμένου να προσέλθουν οι οφειλέτες για ρύθμιση ώστε να μην χρειαστεί να πωληθούν οι απαιτήσεις με πολύ μεγάλο discount στα fund διαχείρισης NPLs.

Όπως εξηγούν στελέχη του τραπεζικού χώρου, κάθε περίπτωση εξετάζεται χωριστά αλλά οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να βάλουν «το μαχαίρι στο κόκκαλο» προκειμένου να βελτιώσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα και δραστικά την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την κεφαλαιακή τους επάρκεια ενόψει και των stress tests που ξεκινούν τον Φεβρουάριο.

By