Τετάρτη, 8 Απριλίου, 2020

FT: Η Αθήνα κάνει επιδρομή στα ταμεία Δημόσιας Υγείας

Παρακράτηση 150 εκατ. από τον προϋπολογισμό για νοσοκομειακές προμήθειες και παράδοση αποθεματικού 50 εκατ. που προοριζόταν για την καταβολή οφειλών σε εργαζόμενους

ellada-euro

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για επιδρομή τη κυβέρνησης στα ταμεία της Δημόσιας Υγείας στην προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα ρευστότητας.

Επισημαίνεται πως ζητήθηκε από αξιωματούχους του εθνικού συστήματος υγείας να παραδώσουν αποθεματικό 50 εκατομμυρίων για την καταβολή οφειλών σε εργαζομένους στον τομέα υγείας.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι νωρίτερα μέσα στον μήνα υπήρξε απρόσμενη παρακράτηση 150 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό για τις νοσοκομειακές προμήθειες. Αξιωματούχος χαρακτηρίζει αυτές τις δύο κινήσεις «πρωτοφανείς».

Επιπλέον αναφέρεται πως έως τώρα η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει 600 εκατομμύρια ευρώ από ρευστό κρατικών οργανισμών, όπως το μετρό, τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ. Άλλα 300 εκατομμύρια από κοινοτικές επιδοτήσεις για αγρότες διοχετεύθηκαν στην πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων, προσθέτει το δημοσίευμα επικαλούμενο ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί για τη διαχείριση της κρίσης ρευστότητας.

Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρξει άμεση απόφαση για την επιστροφή των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θέλει η Ελλάδα, αλλά και ότι ακόμα και αν τα χρήματα επιστραφούν θα μπορούν να προορίζονται μόνο για διασώσεις τραπεζών και όχι για το γενικό ταμείο.

By