Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. Μανιάτης: «Θεμέλιο για την ανάπτυξη το εθνικό σύστημα χωρικού σχεδιασμού»

«Έχουμε δρομολογήσει μια σπουδαία μεταρρύθμιση στα ζητήματα του πώς οργανώνεται ο χώρος της πατρίδας»

maniatis

Το ζήτημα του Χωρικού Σχεδιασμού, ζητήματα αδειοδότησης, αλλά και γενικότερα η χωρική και κοινωνική δικαιοσύνη είναι τα θεμέλια για την ανάπτυξη, όπως τόνισε σε ημερίδα του ΣΕΒ ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ύπαρξης ενός επιχειρησιακού σχεδίου για την εφαρμογή των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών.

«Έχουμε δρομολογήσει μια σπουδαία μεταρρύθμιση στα ζητήματα του πώς οργανώνεται ο χώρος της πατρίδας και ταυτόχρονα έχουμε διαμορφώσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την υλοποίηση σε μεσοβραχυπρόθεσμο επίπεδο αυτών των νέων ρυθμίσεων», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ.

«Έχουμε λύσει σχεδόν τη μέγιστη πλειοψηφία των προβλημάτων ρύθμισης του χώρου που έχει αυτός ο τόπος σε τοπικό περιφερειακό και εθνικό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ επεσήμανε ότι από εφτά επίπεδα σχεδιασμού του χώρου, έχουν γίνει τέσσερα, ενώ υπενθύμισε ότι για να εγκριθεί ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο απαιτούνταν μέχρι πρότινος 20 και 30 χρόνια, ενώ φιλοδοξία είναι να μειωθεί ο χρόνος στα πέντε χρόνια.

Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για τα δώδεκα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη, για το νέο Ρυθμιστικό της Αττικής και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό.

Αναφέρθηκε επίσης στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον ορυκτό πλούτο για τη συνύπαρξη της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου με την αειφορία, με την προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος και την ταυτόχρονη συνύπαρξη των ανθρώπινων κοινωνιών με τοπικές ωφελιμότητες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επεσήμανε τα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων και τις πρωτοβουλίες στα ζητήματα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, λέγοντας ότι «μας νοιάζει πια ποιος θα ελέγχει εκ των υστέρων και αφού υλοποιηθεί η επένδυση».

Αναφέρθηκε τέλος, ο κ. Μανιάτης στην «Περιβαλλοντική Διαύγεια», το ηλεκτρονικό μητρώο περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και ταυτόχρονα το ηλεκτρονικό μητρώο περιβαλλοντικού φακέλου της κάθε δραστηριότητας, τα οποία, όπως είπε, θα είναι διαθέσιμα για έλεγχο στον κάθε πολίτη.

By