Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2019

Γαλλικές εκλογές: Στις 9 ώρα Ελλάδος η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα

Από το βράδυ της Παρασκευής ως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η δημοσίευση στοιχείων για την ψήφο των Γάλλων, είτε προέρχεται από δημοσκόπηση είτε από εκτιμήσεις, ακολουθεί συγκεκριμένη νομοθεσία.

Αλλά πρακτικά, τα τελευταία χρόνια, τα στοιχεία και οι αριθμοί κυκλοφορούν στη Γαλλία πολύ νωρίς, πριν τα δύο πρόσωπα των υποψηφίων που προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο.

Τι λέει ο κανόνας

Από την Παρασκευή 21 Απριλίου μεσάνυχτα, καμία δημοσκόπηση δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθεί για πρόθεση ψήφου. Αυτός ο κανόνας ισχύει ως το βράδυ της Κυριακής, 20:00 η ώρα, όταν όλα τα εκλογικά κέντρα θα έχουν κλείσει. Οποιος παραβεί αυτό τον κανόνα τιμωρείται με πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Από πού προέρχονται οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελεσμάτων

Οι δημοσκόποι αλιεύουν τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα με βάση «εκλογικά κέντρα τεστ», περίπου 100-500 τον αριθμό. «Αναζητούμε ένα σύνολο αντιπροσωπευτικών εκλογικών κέντρων», εξηγεί ο Jérôme Fourquet, από τις δημοσκοπήσεις Ifop. «Στέλνουμε δικούς μας ερευνητές, οι οποίοι είναι παρόντες στην καταμέτρηση και μας μεταδίδουν τα αποτελέσματα».

Με βάση αυτά τα ποσοστά, οι δημοσκόποι βγάζουν ένα συμπέρασμα για το σύνολο της χώρας. Αυτά τα αποτελέσματα ανακοινώνονται επίσημα στην γαλλική τηλεόραση στις 21:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος. «Αν βλέπετε το πρώτο ή το δεύτερο κανάλι θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν μικρές διαφορές στις εκτιμήσεις. Αυτό εξαρτάται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων με την οποία συνεργάζονται», αναφέρει ο Jean-Yves Dormagen.

Τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώνοντας αργά το βράδυ της Κυριακής, ίσως και το πρωί της Δευτέρας.

Τα πρώτα εκλογικά κέντρα κλείνουν στις 19:00 ώρα Ελλάδος. Υπήρχαν, λοιπόν, ως σήμερα, χάρη στα «εκλογικά κέντρα τεστ», εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα 45 λεπτά νωρίτερα, δηλαδή στις 20:45, πριν κλείσουν και τα τελευταία εκλογικά κέντρα, στις 21:00 το βράδυ. Αυτά τα ποσοστά, τα οποία δίνονται στα κανάλια, για να προετοιμάσουν τα γραφήματα, κυκλοφορούν εν τω μεταξύ παρασκηνιακά, ακόμη και στα επιτελεία των υποψηφίων. Αλλά δεν μένουν σε αυτό.

By