Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020

Γερμανικός Τύπος: «Ο Τσίπρας ψάχνει συμμάχους για να περάσει το ασφαλιστικό»

«Η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού, να βρει συμμάχους για την μη δημοφιλή ασφαλιστική μεταρρύθμιση απέτυχε» γράφει η Handelsblatt

tsipras

Τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Έλληνας πρωθυπουργός για να «περάσει» τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Η Handelsblatt αναφέρεται στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να καλλιεργήσει διακομματικό κλίμα συναίνεσης προκειμένου να ψηφιστούν τα μέτρα που προβλέπει η εφαρμογή του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας. Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται «σε αναζήτηση συμμάχων» και εκτιμά ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να αποτύχει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζήσει και καλύτερες στιγμές. Η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού, να βρει εκτός της κυβέρνησής του συμμάχους για την μη δημοφιλή ασφαλιστική μεταρρύθμιση, απέτυχε. Η συνάντησή του με τους προέδρους τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό τον πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο ολοκληρώθηκε το Σάββατο έπειτα από έξι ώρες χωρίς συμφωνία».

Ο Γερμανός σχολιαστής υπογραμμίζει την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία που διαθέτει ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επισημαίνει ότι η τωρινή εξέλιξη συνιστά «εκδίκηση για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια ασυμβίβαστη πορεία αντιπαράθεσης. Μετά την επανεκλογή του στα τέλη Σεπτεμβρίου έχασε την ευκαιρία να δημιουργήσει μια ευρύτερη (σ.σ. κομματική) βάση για την κυβέρνησή του».

Πάντως, όπως υπογραμμίζει ο σχολιαστής, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να «διευθετήσει το ταχύτερο δυνατόν» τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, «διότι συνιστά προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτό το ζήτημα ενδέχεται πράγματι να εκπληρώσει μια προεκλογική του υπόσχεση».

«Η ελληνική αντιπολίτευση απορρίπτει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», υπογραμμίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επίσης με αφορμή την αδιέξοδη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης συμπληρώνει το σχετικό δημοσίευμα με ένα σχόλιο – επίσης στις οικονομικές της σελίδες.

Υπό τον γλαφυρό τίτλο «Grexit, Brexit, Fixit» σχολιάζει: «Την ώρα που η μάχη κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και η διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος συγκινούν τους ανθρώπους, η προσφάτως εκλεγείσα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναβάλλει μεταρρυθμίσεις όπως η συνταξιοδότηση στα 67, υψηλότερη φορολόγηση των εφοπλιστών και προ πολλού υπεσχημένες ιδιωτικοποιήσεις. Την ίδια ώρα τα δισεκατομμύρια του τρίτου πακέτου ρέουν μέσω Βρυξελλών, Λουξεμβούργου και Φρανκφούρτης εμπρόθεσμα προς την Αθήνα. (…) Όλα όπως πριν, θα μπορούσε να πει κανείς, αν δεν υπήρχε μια είδηση από την Φινλανδία. Εκεί ξεπεράστηκε το πρώτο εμπόδιο για ένα δημοψήφισμα για το ευρώ. Άρα μήπως δεν θα απασχολήσουν την ερχόμενη χρονιά την Ε.Ε. μόνο οι Βρετανοί με το επαπειλούμενο ‘Brexit’, αλλά επιπλέον και οι Φινλαδοί με ένα πιθανό ‘Fixit’;» διερωτάται η FAZ.

Πηγή: Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By