Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2019

Γιάννης Ρεβύθης: «Η Μύκονος δεν έχει αντίπαλο»

Ο πρόεδρος κτηματομεσιτών Ελλάδας μιλάει για τη Μύκονο, τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν στο νησί, αλλά και το μοναδικό πράγμα που άλλαξε από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα.

Hρθε για πρώτη φορά στη Μύκονο το 1979. «Τότε, δεν σκεφτόμουν τίποτε άλλο πέρα από τη διασκέδαση, τις παραλίες και τη γνωριμία με τη ζωή του νησιού. Ήταν ένα νησί-πρόκληση, ελεύθερο, χωρίς ταμπού, με πολλούς ξένους. Στις παραλίες που δεν υπήρχε πρόσβαση από το δρόμο, παρά μόνο με τα καραβάκια, έκαναν μπάνιο κυρίως γυμνιστές. Αυτό προσέλκυσε πολλούς ξένους» λέει στο People ο Γιάννης Ρεβύθης, που 35 χρόνια μετά δραστηριοποιείται έντονα στο real estate του νησιού, με το Mykonos Real Estate (www.a-mykonos.gr), και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις επενδυτικές τάσεις στη Μύκονο.

mykonos

Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, που η Ελλάδα περνάει οικονομική κρίση, ποιοι είναι οι ενεργοί επενδυτές στο νησί;

Η ύφεση έχει φέρει λογικές τιμές και πολλούς ξένους επενδυτές και ενδιαφερόμενους. Παλαιότερα, λόγω των υπερβολικά υψηλών τιμών, οι ξένοι έκαναν σύγκριση με άλλες περιοχές της Μεσογείου και ήταν αρνητικοί στο να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πιστεύω πως η Μύκονος δεν έχει αντίπαλο, διότι είναι ένα μικρό νησί, με μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων και πολύ καλό service. Ακόμα και τον Αύγουστο, που έχει πολύ κόσμο, υπάρχουν παραλίες όπου έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ολομόναχος μπάνιο. Είναι ένας προορισμός όπου μπορεί να κάτσεις πολύ καιρό χωρίς να βαρεθείς.

Ποιες περιοχές της Μυκόνου είναι οι πιο ακριβές;

Οι περιοχές που έχει απαγορευτεί η δόμηση, λόγω του πρόσφατου χωροταξικού σχεδιασμού, όπως ο Τούρλος, ο Άγιος Στέφανος, η Λια και κάποια ιδιαίτερα κομμάτια στην περιοχή Κανάλια. Συνεπώς, είναι φυσικό τα λίγα εναπομείναντα σπίτια να είναι πιο ακριβά από τα υπόλοιπα σε περιοχές που δομούνται ακόμη. Οι περιοχές με αέρα, δύσκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο, αλλά και η βιομηχανική περιοχή πριν την Άνω Μερά έχουν τη μικρότερη ζήτηση.

Οι μετοχές μιας περιοχής ανεβαίνουν όταν έχει αγοράσει σπίτι κάποιος διάσημος;

Η περιοχή στα Χουλάκια έγινε γνωστή από την αγορά της οικίας του Πέτρου Κωστόπουλου, που μέχρι πρότινος κατοικούσε εκεί με την οικογένειά του, αλλά και τις βίλες του Πάνου Ζήνα και της Ντέλλας Ρούνικ. Σήμερα, όμως, οι ξένοι δεν ενδιαφέρονται για το ποιος βρίσκεται δίπλα από το σπίτι ή το οικόπεδο που θέλουν να αγοράσουν. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που το συναντούσες παλαιότερα στους Έλληνες. Και λέω παλαιότερα, επειδή πλέον όλοι επιθυμούν να διατηρούν την ανωνυμία τους και να μην κάνουν επίδειξη πλουτισμού.

1

Ποια είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο όσον αφορά τα ακίνητα;

Η αγορά της βίλας του Πέτρου Κωστόπουλου από τους Άγγλους κομμωτές. Η τράπεζα Eurobank πούλησε το συγκεκριμένο ακίνητο έναντι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε μια άλλη εποχή, αυτό το σπίτι θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία. Επίσης πουλήθηκε το σπίτι της Αλίκης Λιβανού σε Λιβανέζο επιχειρηματία. Πριν από λίγο καιρό, ένας Τούρκος επιχειρηματίας αγόρασε ένα πολύ όμορφο σπίτι στα Κανάλια από Έλληνα κατασκευαστή.

Γενικά, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και αυτό είναι ένα θετικό σημάδι. 

Υπήρξε κάποιος celebrity, ο οποίος είχε παράλογες απαιτήσεις;

Οι απαιτήσεις κάποιων οικογενειών που έρχονται τα τελευταία χρόνια στο νησί είναι εύκολες και δεν υπάρχουν ιδιοτροπίες. Τα τέρατα που διαβάζουμε σε διάφορα sites είναι στη φαντασία εκείνων που τα επινοούν. Η πιο συνηθισμένη απαίτηση όσων νοικιάζουν μια βίλα είναι να υπάρχει στο σπίτι ένας εσωτερικός σεφ, κάτι που δεν το θεωρώ παράλογο.

Ποια είναι τα τρία πράγματα που προτείνετε σε κάποιον που επισκέπτεται το νησί;

Να επισκεφθεί τη Δήλο, ένα νησί που, εκτός από ενέργεια, έχει μια συναρπαστική ιστορία. Επίσης, να κάνει μια θαλάσσια βόλτα στα νησάκια Ρήνεια και Τραγονήσι. Απίστευτες παραλίες, σπηλιές, τοπία που σε κάνουν να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι στο πιο εξωτικό μέρος του κόσμου. Και, βέβαια, να απολαύσεις τη νυχτερινή ζωή που κρατάει μέχρι το πρωί.

By